Tarihi Çarşılar Federasyonu Konya Kurultayı Konya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, 84 il ve ilçede yüzlerce tarihi çarşı, han, kervansaray, arasta ve bedesteni kucaklayan, 75 bin iş yerini kapsayan federasyonun dördüncü büyük toplantısını Konya’da yapmaktan mutluluk duydukların ifade etti. Özyıldırım, Tarihi Konya Bedesteninde yapılan restorasyon çalışmaları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür etti.

“Tarihi çarşıları geleceğe taşımak görevimiz”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tarihi çarşıların sadece alışveriş yapılan alanlar olmadığını, aynı zamanda bulundukları ülkenin tapu kayıtları olduğunu dile getirdi. Tarihi çarşıların bir milletin varlığını, geleneğini, örf ve adetini yansıttığını ve bir medeniyetin aynası vazifesini gördüğünü kaydeden Başkan Akyürek, “Tarihi Konya Çarşısı olmasaydı ne Selçuklu izi, ne Osmanlı izi görünür olmazdı. Tarihi çarşılar, tarihi köprüler gibi, geçmişle gelecek arasında irtibat kuran alanlardır. Bu yönünü özellikle korumak ve geliştirmek, değerini artırarak geleceğe taşımak sorumluluğu bizlere aittir” dedi.

“Gelecek açık alan alışveriş merkezlerinde”

Geleceği açık alan alışveriş merkezlerinde ve tarihi çarşılarda gördüğünü aktaran Başkan Akyürek, “Burada kritik nokta şu. Tarihi çarşılarda alışveriş yapan insanların bir kısmı o çarşının ruhunu, kimliğini, neyi temsil ettiğini bilemeyebiliyor. Mutlaka bir eğitim ve kültür çalışmasına imza atmamız gerekiyor. Ne kadar kıymetli bir mirası taşıdığını ticaret erbabı bilirse kendisini ve bölgesini daha değerli kılacak. Önce kendisinin ve bölgenin farkına varmasını sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da, tarihi çarşıların bulundukları yerin kalbi konumunda olduğunu belirterek, tarihi çarşıların düzenli ve hareketli olması şartıyla şehirlere olan katma değerinin de o kadar yüksek olacağını söyledi.

AK Parti 26. Dönem Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı da böyle bir toplantıya vesile olan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür ederek, “Ben bedestenleri ve çarşıları yeni kuracağımız bir medeniyetin hamur tekneleri olarak görüyorum. Orada bir maya saklıyoruz esasında. O mayayı alacağız ve yeni bir medeniyet türeteceğiz” dedi.

Toplantıya, Zonguldak’ın Devrek ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Konya Tarihi Bedesten Çarşısı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ebubekir Büyükmesci, Tarihi Bedesten Kunduracılar Derneği Başkanı Abdullah Dölek, Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İsmail Karagöz’ün yanı sıra İstanbul, İzmir, Bursa, Çanakkale, Edirne, Şanlıurfa, Kırşehir, Bolu, Kütahya ve Zonguldak’tan federasyon üyeleri katıldı. Tarihi Çarşılar Federasyonu üyeleri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Tarihi Bedesteni gezerek esnaf temsilcileriyle fikir alışverişinde bulundu. Tarihi Bedesten Çarşısı esnafı ise, 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri öncesinde çarşıyı ve işyerlerini Türk bayraklarıyla donatarak birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Kaynak: iha