2010 Aralik ayinda ParisMOu”da tutulan toplam 57 gemi var, bunlardan 11 tanesi Turk isletmesindeki gemiler.

- Birden 1/TURK bayrak koster, Varna/Bulgaristan 2 gun
- Chronis/Gurcu bayrak koster, Kostence/Romanya 5 gun
- Duyden-3/TURK bayrak koster, Aveiro/Portekiz 6 gun
- Golden Freesia/Panama bayrak kimyasal 2008 Cin yapim, Barcelona/Ispanya 3 gun
- Gose Runner/Malta bayrak koster, Seville/Ispanya 2 gun
- Irmak/Panama bayrak koster, Temruk/Rusya 7 gun
- Melish/Malta bayrak koster, Ostend/Belcika 9 gun
- Nevcivan/Panama bayrak koster, Barcelona/Ispanya 2 gun
- Oyster/Marshall Adalari bayrak konteyner 2008 Eregli yapim, SOREL/KANADA 4 gun
- Tenedos/Panama bayrak koster, Kostence/Romanya 6 gun
- Tuzla/Belize bayrak koster, Seville/Ispanya 2 gun

++

1.) Hep ayni sey, ParisMOU”da tutulan her 5 gemiden 1 tanesi Turk isletmesinde,

2.) tutulan gemilerin hemen hepsi KOSTER (bu sistem koster isletmeciligini bitirir, ortada boyle bir sistem varken insanin kalkip parasini koster isine yatirmasi ancak bu olaylardan tamamen bihaber olmasi ve/veya birileri tarafindan eksik bilgilendirilerek yonlendirilmeleri ile olabilir.)

3.) Turk isletmesindeki gemiler ParisMOU PSC teroru yuzunden Sicilyanin otesine gecemez oldular. Gecenleride gozunun yasina bakmadan en ufak acigini yakalayip tutarak, zarara ugratip bezdirmeye/kovalamaya calisiyorlar. Yani Avrupali PSC” ler ParisMOU uyesi olmayan ulkelerin isletmelerine ait gemiler hele Cebelitarik”i gecip limanlarina ticaret yapmaya gelmesin istiyor.

Kanada”da St.Lawrence kanalinda 2 yasinda gemimiz tutuluyor, ParisMOU”ya yaziliyor.
Kanada neresi Paris (Avrupa) neresi !!! Arada koskoca Okyanus var yahu !! Ama Kanadali ParisMOU”ya uye . . . Peki biz neden uye degiliz ??? Bir Allahin kulu cikip bunlara sormuyormu, hergun bir Parismou limanindan kalkip diger Parismou limanina giden gemileriniz ulkemizin ortasindan yardira yardira gecerken iyi dimi !!!

Biz AMERIKA kitasinda ST.LAWRENCE KANALinda ParisMOU denetimine girecegiz,
Ama adamlar Canakkale&Istanbul bogazlarindan gecerler bizim limanlara ugrarlar, girecekleri denetim MEDMOU veya BLSEAMOU olacak oylemi ???? Buna hala bu sekilde izin verme ile biz Turk Deniz Ticaretini (burdaki rakamlarin her ay gosterdigi gibi) bitiririz.

Kanaatimce, IDARE, milli gemi projesi gelistirecegine, oncelikle milli deniz siyasi amaclarini dogru belirleyip sonuc almaya baksa, ulke vede milletimiz icin daha hayirli olacaktir. Bu gemileri koruyamadikdan sonra insa etmek, sadece ulke kaynaklarni carcur etmek olmuyor mu ??

Bakin yukarida tutulmus 2 yasinda kimyasal tankerimizde var. Bunlari insaa etmek veya ettirmek mesele degil, bilmem anlatabiliyormuyum !!

Belcikada tutulan geminin isletmecisini yakinen tanirim. 20/25 senedir kiraya gemi alarak tasimacilik (Operatorluk) yapar, krizden sonra fiyatlarin dusmesinide firsat bilip 2 tane modern sayilacak kreynli guzel klasli koster aldi, armatorluge ufak gemiler ile baslayalim diye dusundu, aldiktan sonrada gemilerin kondisyonunu mukemmel hale getirmek icin dunya masraf yapti. Kendisi okulludur, gemilerinede (isletmedede) okullu arkadaslara yer verdi, paradanda sakinmadi, operatorluk (kiradaki) gemiler ile devamli batida calistigi icin, bu sefer bu gemileride (ne olabilir bakiyoruz klasli guzel gemiler diye) batida calistirmakta israr etti, zamaninda uyardim kendisini aman dikkat et bak durumlar boyle diye, buyrun iste Malta bayrak GL klas gemisine Belcikada 29 madde yazip 9 gun tutmuslar . . . Sanki Oc Alir gibi !!


4.) Peki, Karadeniz ParisMOU”sunda (Bulgaristan, Romanya, Rusyanin Azak denizi limanlari) ne oluyor ? Karadenizde tutulan toplam 7 adet gemi var, 4 tanesi Turk isletmesinde (yukarida), ayrica Varna/Bulgaristanda tutulan bir Arap gemisi (Captain Ismael) var, Rostov/Rusyada da tutulan 2 tane nehir gemisi var, birisi Kazaklara (Arai) ait, digeride Ukraynalilara (Rainbow) ait.

Yani, gene tutulan hicbir gemi PARISMOU uyesi ulkelerin isletmesine (bayragi bile demiyorum, isletme...) ait degil. Yani ParisMOU uyesi ulkelerin isletmesinde Karadeniz limanlarina gelen ; Bogazdan Karadenize hergun 70 civari gemi geciyor, bunlardan 40 tanesi
Turk/Arap/Ukraynali isletmelere ait olsa, kalir ayda 900 gemi, bunlardan en az yarisi Bulgar, Romen, Rusyanin Azak denizi limanlarina gitse, hadi ucte biri gidiyor diyelim, eder ayda 300 gemi . .Yani bu 300 geminin kaci acaba denetleniyor bilemiyoruz, ama eger aralarinda denetlenen var ise, onlardada “30” yazicak 1 tane bile eksiklik bulunamiyor !!!!!!!!!!!!!!!!!

Breh breh breh, duyda inanma . . . . . . .


5.) Peki Turkiye de neler oluyor ?? MedMOU”da 2010 Ekim/Kasim/Aralik aylarinda toplam 114 gemi tutulmus, bunlardan 55 tanesi (yarisi) Turkiyede bizim Liman denetcilerimiz tarafindan tutulmus, vede bu 55 gemiden 17 tanesi Turk isletmesinde. Kendi ulkemizde son 3 ayda tam 17 adet kendi gemimizi tutmusuz. Iyide neye hizmet etti bu ?? Karadenizde bizim isletmemizdeki gemilerin yerine baskalarinkilerinimi tuttular bu yuzden, yoksa bu sayede Avrupaya giden cillop gemilerimizimi rahat biraktilar ?? Biz kendi kendimize bunu yaparsak, adam bizden guc alip sonra gozumuzun yasina hic bakmaz. Eger biz dalalet icinde olursak, adamlar bizden cekinecegine, bize karsi bizden guc alir . . .

Ltf artik bu gercekleri gorelim vede kendimiz icin dogrulari yapalim.
Editör: TE Bilişim