Konteyner taşımacılığı Krizde, Navlunlar Serbest Düşüşte

Konteyner taşımacılığı tarihindeki en kötü yılını yaşıyor. En büyük taşımacılık hatları bile çökme riskine karşı güvende değil.

Lloyds List gazetesinde bugün yayınlanan Janet Porter imzalı yazıya göre; bu tahmini yapan Drewry Denizcilik Danışmanlık kuruluşu, daha önce de 2008 için trafik rakamlarını düşürmüştü. Kuruluş, önümüzdeki 12 ay için küresel büyümenin daha da yavaşlayacağı tahmininde bulunuyor.

Küçük şirketlerden dördünün zaten battığını belirten Drewry, daha fazla kazaların “büyük ihtimal” olduğunu belirtiyor.

En çok tehlikede olan taşımacılık şirketlerini belirtmekten kaçınan Drewrys Denizcilik Danışmanlık Kuruluşu “Konteyner Tahmini” yayın editörü Neil Dekker, dün yaptığı açıklamada geçen yıl hızlanan navlun krizine karşı “hiç kimse aslında bağışıklığa sahip değil” dedi.

Dekker'e göre en zayıf halka muhtemelen Asyalı küçük oyuncular olacak, ancak motor üreticilerinin deneyimleri gösterdi ki bu durgunluk en büyük endüstri devlerini bile batırabilir.

Drewry tahmin raporunun son sayısında 2009 yılının konteyner endüstrisi için “bugüne kadar olan en zorlu test” olacağı vurgulanıyor.

Rapor şu belirlemeyle sonlanıyor: “Endüstri için pek parlak umut kalmadı”

Drewry'nin tahmiblerine göre 2008 yılında küresel konteyner trafiği 153 milyon TEU oldu, bu 2007 yılına göre %7,2 lik bir büyümeyi gösteriyor. Birkaç ay önce yine Drewry bu büyümeyi 2008 yılı için %8,6 olarak tahmin etmişti.

Bu yıl ise büyümenin %2,8 e düşeceği öngörülüyor, sadece Asya-Orta Doğu ve Asya-Afrika hatlarında bazı koridorlarda artıya geçilebileceği tahmini yapılıyor.

Ama büyük Doğu-Batı rotalarında durum çok kötü görünüyor, Drewry Asya-Avrupa ticaretinin 2009'da %4,1 eksiye düşeceğini öngörüyor. Bu ticaret 2008 yılında da sadece %1,9 luk büyüme göstermişti.

2007 yılındaki %20 büyüme gerçekleşmiş, bu büyüme daha çok Doğu Avrupa ve Akdenizdeki yükselen ekonomilerin batıdan yüksek talebi sonucu ticareti patlatması ile olmuştu.

Pasifikteki ticaret de zayıf olacak. Drewry, asya'dan Kuzey Amerika'ya yapılan taşımacılığın geçen yıl %5,7 düştüğünü hesaplıyor. 2009 yılında %3,2 lik bir düşüş daha bekleniyor.

Çöküş öyle hızlı oldu ki endüstri hazırlıksız yakalandı. Endüstri sadece birkaç ay öncesi çok farklı olan bir piyasadan bugüne geldi; şimdi hala daha kendini bu yeni artara ayarlamaya çalışıyor.

Editör: TE Bilişim