İneva Çevre Teknolojileri AŞ, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSU) işlettiği Gebze ve Başiskele Kullar’daki ’İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri’nden çıkan atık çamurların bertaraf edileceği iki tesis kuracak. 2017 yılı içinde hizmete girmesi hedeflenen tesisler faaliyete girdiğinde, günde 240 ton çamur Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği sınırların da altında emisyon değerleri ile havayı kirletmeden yakılarak bertaraf edilecek. Kurulan tesiste buhar enerjisinden elektrik de üretileceği için, arıtma tesislerinin enerji ihtiyacının yarısı buradan karşılanacak.
İneva Çevre Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Onur Taş, İHA’ya yaptığı açıklamada İneva’nın ’Yakma Sistemli Bertaraf’ işlemini gerçekleştiren, tamamen yerli ilk kuruluş olduğuna vurgu yaptı. Taş, İSU tarafından işletilen Gebze ve Başiskele/Kullar’daki İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri’nde günde 240 ton çamur çıktığını belirterek, "Mevcut sistemde çamur, çimento fabrikalarında yakılıyor. Bu da İSU’ya yılda yaklaşık 10 milyon liralık yük getiriyor. Bizim kuracağımız tesislerde ise çamuru kurutma işlemine gerek kalmadan yakarak bertaraf edeceğiz" dedi.
Terzi usulü çalışma
’Yakma Sistemli Bertaraf’ teknolojisinin geçmişte ithal edildiğini, bu nedenle de tesis kurulumun oldukça pahalı olduğunu söyleyen Genel Müdür Onur Taş, bu sorunu aşmak için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ortak çalışma ile yerli teknolojiyi geliştirdiklerini ifade etti. Geliştirdikleri yerli teknolojiyi talep eden kurum ve işletmelere sunduklarını kaydeden Taş, İneva Çevre Teknolojileri AŞ’nin işe başlamadan önce ön fizibilite çalışması yaptığını da belirterek, "Bir terzi gibi çalışarak gerekli ölçümleri yapıyor ve ihtiyaçları analiz ediyoruz. Bu sayede gereksiz yatırım yapılmıyor. Bir diğer avantajımız da, atıkların toplandığı yerde kurulum yapmamızdır. Böylece müşterilerimize uygun maliyetlerle hizmet veriyoruz" dedi.
Elektrik de üretilecek
Onur Taş, İSU’ya yapacakları ’Yakma Sistemli Bertaraf’ tesislerinde çamurlar yakılırken ortaya çıkan buhardan yılda 4,2 milyon liralık elektrik enerjisi üretileceğini de söyledi. Taş, "Enerji Geri Kazanım yolu ile elde edilen elektrik enerjisi, İSU’nun İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri’nin ihtiyacının yarısını karşılayacak” dedi.
Öte yandan İneva Genel Müdürü Onur Taş, atık bertaraf tesislerini yerlileştirerek, yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kurulan İneva Çevre Teknolojileri AŞ’nin temellerinin 2004 yılında atıldığını hatırlattı. Onur Taş, TÜBİTAK ile birlikte geliştirdikleri ’Yakma Sistemli Bertaraf’ teknolojisinin, projenin yapıldığı yılın en yüksek hibe oranını alan çevre projesi ve tamamen yerli sermaye ile devreye alınan ilk atık yakma projesi olduğunu belirterek, "Son 3 yılda 6 tesisin kurulumunu gerçekleştirdik. 2016 yılının Mayıs ayında Coşkunöz Holding bünyesine katılarak gücümüzü arttırdık. İneva Çevre Teknolojileri AŞ, çevre sorununa yenilikçi çözümler üretirken “temiz enerji” ürettiği tesislerin sayısını yurt içinde ve yurt dışında hızla arttırmayı hedefliyor" diye konuştu.
Kaynak: iha