Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Hafriyat Denetim ekipleri, hafriyat uydu takip sistemi ile Gebze’de kaçak hafriyat döktüğü tespit edilen 2 araç hakkında işlem yaptı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Hafriyat Denetim Şube Müdürlüğü, Kocaeli sınırları içinde kaçak hafriyata göz açtırmıyor. Büyükşehir’in daha önce Marka Şehirler Yarışması’nda En İyi Akıllı Kent Teknolojisi Ödülü’nü aldığı ‘’Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’’ ile entegre çalışan Hafriyat Araçları Uydu Takip Sistemi sayesinde 7 gün 24 saat takip edilen hafriyat alanlarına kaçak olarak döküm yapmak isteyen kamyonlara baskın düzenleniyor. Son olarak Gebze’de hafriyat toprağını dökmek isteyen kamyonlara jandarmayla birlikte müdahale edildi. 2 kamyon hakkında tutanak düzenlendi.
Hafriyat Araçları Uydu Takip Sistemi’nden gelen uyarı doğrultusunda akşam saatlerinde ihbarı alan Hafriyat Denetim Şube Müdürlüğü teknik ekipleri hemen Gebze Mollafenari Jandarma Kolluk Kuvvetleri’ne bilgi verdi. Jandarma ile koordineli yapılan gece denetimleri sonrası Gebze’ de Balçık mahallesi sınırları içerisinde mevzuata aykırı olarak kaçak hafriyat toprağını dökmeye çalışan 2 adet araç tespit edildi. Yapılan baskınla araçlar ve sürücüleri hakkında tutanak düzenlendi. Mevzuata aykırı hareket edenler hakkında Hafriyat Denetim Şube Müdürlüğü tarafından Çevre Kanunu’na istinaden idari işlemler uygulandı.
Kocaeli’nde Hafriyat Denetim Şube Müdürlüğü, Jandarma ve zabıta tarafından haftanın her günü, gece ve gündüz demeden 7 gün 24 saat hafriyat toprağı, inşaat yıkıntı atığı denetimleri düzenli olarak yapılıyor. ‘2872 Sayılı Çevre Kanunu’ ve ‘Hafriyat Toprağı İnşaat Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine istinaden yapılan denetlemelerde kanun ve yönetmeliğe aykırı hafriyat toprağı, inşaat yıkıntı faaliyeti yapanlar hakkında yaptırım uygulanıyor.
Kaynak: iha