KOÇ ÜNİVERSİTESİ ÇEŞME’DE SUALTI ARKEOLOJİSİ BÖLÜMÜ İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Üniversite bünyesinde İnsani Bilimleri ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü tarafından Mustafa Koç anısına Sualtı Arkeolojisi bölümü kuruldu. Kampüs seçimi konusunda Çeşme ön plana çıktı..
 
Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TİNA) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Aydemir, Koç Üniversitesi tarafından Çeşme’de sualtı arkeolojisiyle ilgili bir bölümün kurulması için ön araştırma ve görüşmelerde bulunulduğunu söyledi. Merhum Mustafa Koç’un TİNA kurucuları arasında yer aldığını, sualtı dalışları gerçekleştirdiğini ve vakfa en fazla destek veren kişi olduğunu belirten Oğuz Aydemir, Koç Üniversitesi İnsani Bilimleri ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü tarafından Mustafa Koç anısına Sualtı Arkeolojisi bölümünün kurulduğunu belirterek, “TİNA Vakfı olarak sualtı arkeolojiyle ilgili her girişime ve ilgili kurumlara destek veriyoruz. Koç Üniversitesi bu bölüm için uluslararası nitelikte bilim adamlarını bünyesine katmak için akademik duyuru yaptı. Amaç kısaca; Mustafa Koç’un misyonunu desteklemek, deniz ve sualtı arkeoloji araştırmaları konusunda Türkiye’de uluslararası saygınlığı olan bir bölüm oluşturmak, ilgili Türk ve dünya bilim adamları tarafından yapılan etkili araştırmaları teşvik etmek olduğunu söyleyebiliriz. TİNA olarak bu girişimi Türkiye açısından çok önemli buluyor ve destekliyoruz” diye konuştu.
 
İLK ZİYARET BAŞKAN DALGIÇ’A
Uzun yıllardır Çeşme’de yaşayan birisi olarak Koç Üniversitesi’nin kurduğu Sualtı Arkeolojisi bölümünün kampüsü için Çeşme’nin ideal olduğunu belirten Oğuz Aydemir, bu düşüncesini ilk olarak Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ile paylaşmak üzere randevu talep ettiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“17 Mayıs’ta yaptığımız ilk görüşmede Başkan Muhittin Dalgıç konuya çok sıcak yaklaştı. Belediye olarak üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceklerini ifade etti. Koç Üniversitesi’nin de Çeşme gibi değerli bir marka olduğunu, bu iki markadan uluslararası çapta yepyeni bir değer ortaya çıkacağını vurguladı. O görüşmede Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan’ı Çeşme’ye davet etme ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni bilgilendirme kararı alındı.”
 
ŞİFNE VE ALAÇATI’DA PROJEYE UYGUN YER BAKILDI
Rektör Umran İnan’ın yoğun programının arasında 29 Mayıs’ta günübirlik bir ziyaret organize edilebildiğini belirten TİNA Başkanı Aydemir, “Rektör Umran Bey Chicago programından bir gün önce Çeşme’ye geldi. Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç yurt dışında olduğundan bu ziyarette bulunamadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, Çeşme Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler departmanından Burak Önal ve CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel ile birlikte, belediyeye ait Şifne’de bir arazi ile daha önce Türk-Alman vakıf üniversitesi için girişimde bulunulan Alaçatı’daki hazine arazisini gezdirdik. Rektör Bey duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bir sonraki ziyaretin ABD dönüşünün ardından en kısa zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılması konusunda mutabık kalındı” dedi.

AZİZ KOCAOĞLU MAKAMINDA ZİYARET EDİLDİ
Dün gerçekleşen bu ziyaret için Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ile birlikte Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan’ı havaalanında karşıladıklarını belirten Oğuz Aydemir sözlerini şöyle tamamladı:
“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bizi makamında ağırladı. Yapılan görüşmelerde Koç Üniversitesi ile Çeşme Belediyesi iş birliğinin bölge için bir kazanım olacağı vurgulandı. Muhittin Dalgıç bu projeye ev sahipliği yapmaktan, Aziz Kocaoğlu her türlü desteği vermekten mutluluk duyacaklarını ifade ettiler. Rektör Umran İnan gördüğü bu ilgiden son derece olumlu etkilendi. Konuyu vakıf ve üniversite yetkili kurullarında gündeme getireceğini, onay alınması durumunda gerekli prosedürler için süratli bir şekilde hareket edileceğinin altını çizdi.”
 
BAŞKAN DALGIÇ: GELİŞMELER OLUMLU YÖNDE İLERLİYOR
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç şu aşamada görüşmelerin olumlu bir seyir takip ettiğini belirterek, “Rektör Umran İnan ve TİNA Başkanı Oğuz Aydemir ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret ettik. İçtenlikle destek verdi. Biz de projenin gerçekleşmesini arzu ederiz. Gelişmeler olumlu yönde ilerliyor. Çeşme için iyi bir kazanım olacaktır” dedi.
 
DESTEK VERENLERE ÇEŞME ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM
17 Mayıs’ta Başkan Dalgıç’ın makamında ilk somut adımı atılan, 29 Mayıs’ta Rektör İnan’ın Çeşme ziyaretiyle ivme kazanan ve dün (13 Haziran) Aziz Kocaoğlu ziyaretiyle yol haritasının çizildiği böyle bir girişimi başlatmaktan, kendisi ve Çeşme adına duyduğu memnuniyeti dile getiren TİNA Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Aydemir, konuya gösterdikleri yakın ilgi nedeniyle başta Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Alattin Yüksel ve her cumartesi Urla’da bir araya gelen Düşünce ve Fikir Platormu (Think Thank) Başkanı İbrahim Yüncü olmak üzere, ilk günden itibaren dolaylı ya da doğrudan destek verenlere teşekkür etti.
 
 
Editör: TE Bilişim