Koç, İngilizlerle ortak ’sualtı akustiği’ne girdi   
  
Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, savunma sanayiinde sualtı akustik sistemleri alanında dünyanın önemli oyuncularından İngiliz Ultra Electronics ile uluslararası işbirliği anlaşması imzaladı.

Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, ilk aşamada sualtı ve su üstü gemilerde kullanılan Torpido Aldatıcı Karıştırıcı Sistemleri’ni geliştirecek. Tuzla’da kurulacak olan Akustik Üretim Tesisi için, altyapı ve sistemlerle birlikte yaklaşık 5 milyon dolar tutarında tesis yatırımı yapılacak. Tesiste, 2010 yılı itibariyle 70 uzman personel istihdam edilecek.

Koç projelerin içinde

Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, Ultra’nın Avustralya Hava Savunma Firkateyni Programı’nda yürüttüğü "Entegre Sonar Suit Projesi"nde ve ABD Deniz Kuvvetleri Deniz Altı Programındaki "Synthetic Aperture Sonar ve Sidescan Sonar Yazılımları Üretim Projeleri"nde de alt yüklenici olarak yer alıyor.

Uzmanlık merkezi olacağız

Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, 1.3 trilyon dolara ulaşan global savunma pazarının önemli bir payına sahip olan sualtı akustik sistemlerinde Türkiye’nin ihracatçı ülke olmasının önünü açacağını söyledi. Nalbantoğlu, "Hedefimiz, dünyada hızla büyüyen sualtı akustiği sistemlerinde uzmanlık merkezi haline gelmek" dedi.

500 milyon dolarlık ihracat

Mehmet Nalbantoğlu, sualtı akustiği alanında dünyanın en önemli oyuncularından Ultra Electronics ile uluslararası bir projede işbirliği anlaşması imzamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Şirketimizin küresel pazara açılması ile önümüzdeki 10 yıl içinde, savunma sanayiimizin ihracat potansiyeline 500 milyon dolarlık ek kaynak yaratacağımızı öngörüyoruz" diye konuştu.

İlk yerli dalgıç sonarı

Nalbantoğlu, "Bölgenin liderliğine soyunan ve etrafı denizlerle çevrili olan ülkemizin savunması için, kıyılarımızdaki tehditleri tespit edecek olan, Türkiye’nin ilk yerli Dalgıç Tespit Sonarı’nı da geliştiriyor olmanın gururunu sizlerle paylaşıyorum" dedi. Nalbantoğlu, şöyle konuştu: "Sualtı akustiği alanındaki uzmanlığımızı pekiştirme amacıyla Arge faaliyetleri de yürütmekteyiz. Türkiye’nin ilk Dalgıç Tespit Sonarı’nı geliştiren şirketimizin bu projesi, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEP) kapsamında da destekleniyor."

Ülkemizin prestijini artıracak

SAVUNMA Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, "Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri’nin, Ultra’nın ABD ve Avustralya Deniz Kuvvetleri’yle yaptığı projelerde yüklenici olarak yer alacak olması, bilgi birikiminin hızlı aktarımı sebebiyle ve Türk savunma sanayii şirketlerinin dünya pazarlarına sağlayacağı mal ve hizmetler yoluyla, ülkemizin prestijini artıracaktır" diye konuştu.

İki yönlü işbirliği

ULTRA Electronics Sonar ve Sualtı Sistemleri Grubu Genel Müdürü Phil Evans, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri ile imzaladıkları stratejik işbirliği anlaşmasının Ultra Electronics’in genel iş hedefleri ve Türkiye savunma sanayii ile kurumsal ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Stratejik işbirliği anlaşmasına ek olarak imzalanan iki sözleşme kapsamında Ultra’nın uluslararası müşterilerine yönelik sualtı akustik sistemleri ihracatının Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri tarafından gerçekleştirileceğini vurgulayan Evans, "Bu da işbirliğimizin iki yönlü yapısını ortaya koymakta ve Türkiye savunma sanayiinin dünya standardındaki kabiliyetlerini uluslararası savunma pazarına açmaktadır" dedi. 
 

Editör: TE Bilişim