4 Haziran 2024 itibarıyla yaklaşık 50 gemi, Kırım'ın Simferopol Uluslararası Havaalanı olarak konumlarını yayınlarken, yaklaşık 30 gemi de Novorossiysk yakınlarındaki Gelendzhik Havaalanı'nda konumlarını yayınlıyor.

Kessler Spoofing June 2024 2Simferopol Uluslararası Havalimanı'nda sahtecilik.

Devasa sahtekarlık olayının, dökme yük gemilerinden tankerlere ve römorkörlere kadar, beklenmedik hızlarda görünüp kaybolmaya devam eden her türlü gemiyi hedef aldığı görülüyor. 40 deniz milini aşan (ve bazen 100 deniz milini aşan). Örneğin, 4 Haziran tarihli AIS verileri, ham petrol tankeri Coatlique'in (IMO: 9235000) demirliyken 102,2 knot hızla ilerlediğini gösterdi.

Gelendzhik Havalimanı'nda da durum aynı; bazı gemiler havalimanı pistinde 50 knot hızla seyrediyor. Örneğin, ham petrol tankeri Athina M (IMO: 9644237) havaalanındaki konumunu 0,0 kn hızla yayınlarken gerçek konumu bilinmiyor (kesinlikle Karadeniz'de olmasına rağmen).

Gelendzhik Havalimanı'nda (Rusya Federasyonu)

Bu olayın, bu iki yerden birkaç mil uzakta gerçekleşen Rus-Ukrayna savaşının elektronik harp ve sinyal bozucu faaliyetleriyle bağlantılı olmasının muhtemel olduğu bildiriliyor.

Editör: Nermin İstikbal