Lucien Arkas, 1945 yılında İzmir'de dünyaya geldi. 

İzmir St. Joseph Fransız Lisesi'nden mezun oldu. Dedesi Gabriel J.B. Arcas'ın 1902 yılında ithalatçı firma olarak kurduğu Arkas'ın başına 1964 yılında 19 yaşındayken geçti. 

Bugün deniz taşımacılığı ve lojistik sektöründe Türkiye'nin lider firmalarından biri haline gelen Arkas Holding'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapan Lucien Arkas, Türk-Avusturya ekonomik ilişkilerine yaptığı katkılar ve hizmetler nedeniyle Avusturya Cumhuriyeti Büyük Gümüş Hizmet Nişanı, kültür ve eğitim koruyuculuğu konusunda gösterdiği çalışmalarla Fransız Ordre National du Merite Nişanı, Fransa Légion d'Honneur Ulusal Liyakat Nişanı ve İtalya Cumhuriyeti Şövalyelik Nişanı'na layık görüldü.
 
Arkas Holding Patronu Lucien Arkas deniz taşımacılığından otomotiv sektörüne uzanan ve sayıları 45'e varan şirketlerin sahibidir.

1998 yılında Fransız Hükümeti tarafından "Ortre National Du Merite" Şövalyelik nişanı verilen, İtalya Devleti tarafından sınırlı sayıda verilen en yüksek onur ödülü İtalya Cumhuriyeti Şövalyelik Nişanı'na ve Türk-Avusturya ekonomik ilişkilerine yaptığı katkılar ve hizmetler nedeniyle Avusturya Devleti tarafından Avusturya Cumhuriyeti Büyük Gümüş Hizmet Nişanı'na (Großes Silberne Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich) layık görülen ve daha başka birçok ödül sahibi Lucien Arkas ülkemiz topraklarında yetişen ve üstün başarılara imza atan Fransız asıllı bir Türk vatandaşımızdır. Arkas Holding ve Patronu Lucien Arkas'ın sıra dışı ve çok renkli geçmişini okumaktan büyük keyif alacaksınız.

Sıradışı bir yaşam öyküsü

Hikayemiz 18 .yy kadar gitmektedir. 1750 yıllarında Marsilya'da yaşayan ailenin bir üyesi Türkiye'ye gelir. Ticaret yapmak için İzmir'e yerleşir ve üzüm, incir gibi ürünlerin Fransa'ya ihracıyla ilgilenmeye başlar. Diğer taraftan, asırlarca Venedik ve son olarak da Fransa egemenliğinde yaşamış olan Korfu Adası, Napolyon'un Waterloo Savaşı'nın ardından İngiliz yönetimine geçer. Yıl 1814'tür. Bu değişimden rahatsızlık duyan Arkas ailesi, tüm üyeleriyle 1840 yılında Korfu Adası'ndan ayrılır ve İzmir'e yerleşir. 1902 yılında Gabriel Jean-Baptiste Arcas, iki Fransız ortağıyla (Tissot / Champsaur) bir ithalat şirketi kurar. Fransız ortaklar, Birinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'den ayrılır ve Gabriel J.B. Arcas 1935 yılına kadar tek başına faaliyetini sürdürür. Bu tarihte Gabriel J.B. Arcas'ın vefatıyla birlikte Marsilya'da yaşamakta olan oğul Lucien Gabriel Arcas Türkiye'ye çağrılır. Şirketteki görevi devralan Lucien Gabriel Arcas, 1944 yılına kadar ''Gabriel J.B. Arcas Halefi Lucien Gabriel Arcas'' şirketiyle baba mesleğini sürdürür.

Dededen toruna...
 
1964 yılında Lucien Arkas işin başına geçer. İki senenin sonunda, 1966 yılında Lucien Arkas, şirketi şimdiki görünümüne kavuşturacak olan kararı verir. Turizm faaliyetlerini sona erdirir, ardından da ithalat işleriyle olan ilgisini keser. Deneyimini, bilgisini ve tüm enerjisini deniz ticaretine yöneltmeye karar verir.

Değişim dalgaları...
 
Arkas firmasını etkileyen asıl önemli değişim, 1970'li yılların sonuyla 1980'li yılların başı arasında gerçekleşir. Bu dönemde iki gelişme dikkat çekicidir; birincisi, 'konteyner'in deniz ticaretinde kullanılmaya başlaması, ikincisi ise 1980 yılı Eylül'ünden sonra dış ticaretin gözle görülür bir ivme kazanması.
 
Arkas'ın bir firma olarak gelişmesinde anahtar kelime, değişime açık olmasıdır. Gelişmek için değişimin gerekli olduğu ve bunun kaçınılmaz sonucunun da yatırım olduğuna inanılır; girişimler bu doğrultuda yönlendirilir.

Bu noktada Arkas'ın bir firma olarak vizyonu da ortaya çıkmaktadır; acentecilik, taşımacılık ya da armatörlük... hem hepsi hem hiçbiri. Aslında atılan tüm bu adımlar bir plana dayanır ve herbirinin lojistik değeri vardır. Eskinin acentecilik anlayışı artık bir müessese olmaktan ziyade, bir sanayidir. Arkas'ın gerçekleştirmeye çalıştığı, bu sanayi içinde kendi özerk bölgesini yaratmaktır.

 Arkaslar 2006 da ailece rekortmen
 
İş hayatındaki başarısını devlete bağlılığıyla ve vergi konusundak hassasiyetiyle de perçinleyen Lucien Arkas 2006 yılında İzmir Vergi İdaresi Başkanlığıtarafından açıklanan en fazla gelir vergisi tahakkuk edenler sırasında birinciliğini korudu. Arkas ailesinden oğul Bernard Arcas 6. sırayı alırken Lucien'in kızı Claire Christine Arcas ise 7'nci sırada yer aldı.

Özel hayatından kısa bir not
 
Lucien Arkas, Esra Arkas Hanımefendi ile evlenmiştir. Çiftin Claire Christine Arkas ve Bernard Arcas adında aynı holdinge bağlı farklı birimlerde yöneticilik yapan iki de çocukları bulunmaktadır. 
Editör: TE Bilişim