1. Kılavuzluk Römorkörcülük Hizmetleri ve Teknolojileri Kongresi İzmir'de başladı ancak kongreyi gölgede bırakan bir haber bomba gibi düştü.

Haber, sektörde, "Seçimlere 10 gün kala hiç bir kurumdan görüş alınmadan kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri rekabete mi açılıyor?" kaygısı yarattı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca hazırlanan Kılavuzluk ve Römorkörcülük Teşkilat Yönetmeliğinin seçimlerden önce çıkarılmasına ihtimal vermediğini söyleyen Kongre Katılımcılarından Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kaptan İsmail Akpınar;

"Bu konuda kurumlardan görüş alınmadığını biliyoruz. Hemen seçim arefesinde yangından mal kaçırır gibi böyle bir yönetmelik çıkarılması eşyanın tabiatına aykırı bir olay. Bu konuda endişeliyiz, bir açıklama yapılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Kılavuzluk ve römorkörculük hizmetleri, denizde can mal ve çevre emniyetinin sağlanmasına yönelik hizmetler olduğundan tüm dünyada rekabete kapalı hizmetler olduğunun altını çizen Akpınar; "Kılavuzluk-römorkörcülük hizmetleri ve rekabet birlikte anılmaması gereken iki mefhumdur. Burada sektörde konuyla ilgili büyük bir endişenin doğduğunu görüyoruz. İdaremizin görüşleri de bugüne kadar hep bu hizmetlerin rekabete açılamayacağı, açılmayacağı yönünde oldu. Sayın bakanımız da daha yakın zamanda 'Bu hizmetlerde rekabetin olamayacağını' söylemişti. Biz de bu görüşe yönelik Yönetmelik hazırlanmasını beklemekteyiz" dedi. 

Feramuz Aşkın: "Deniz emniyet hizmetlerinde rekabet olmaz"

 İzmir'de Hilton Otelinde bu sabah başlayan "1. Kılavuzluk Römorkörcülük Hizmetleri ve Teknolojileri Kongresi" açılışında konuşan TMMOB GEMIMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın ise, "Seyir can, mal ve çevre emniyetinin tamamını kapsayacak alanlarda riski arttıracak rekabetçi bir yaklaşım kabul edilemez" dedi. 

Feramuz Aşkın; "Bilindiği gibi Kılavuzluk hizmetlerinde rekabetten,  ABD'de emniyet konusundaki sakıncalarından dolayı vazgeçilmiştir.  Biz, Kılavuzluk hizmetlerinde Avrupa Birliği ve Uluslararası Denizcilik Otoritelerinin tanımladığı "Rekabetten uzak olma" anlayışına tam olarak katıldığımızı ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim