Kazanın karakutusu çözüldü

Uçaklardaki gibi gemilerin karakutusu olan VDR’nin (seyir kayıtları) çözüldüğünü belirten Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, “5 numaralı sindeki kavelde çatlama oluyor, soğutma suyu çatlamış bölümden dışarı çıktığı için hararet oluyor ve makine çöküyor yani stop ediyor” dedi.

Habertürk TV'de yer alan habere göre, gemideki arızanın 5 numaralı silindirdeki çatlamadan kaynaklandığı anlaşıldı. Çatlama sonucunda soğutma suyu eksildi. Bu nedenle de hararet yükselmesi meydana geldi. Makinelerin hararet nedeniyle durduğu belirlendi. Kara kutunun çözümü yakın zamanda ilgili makamlara sunulacak. Bu kayıtlar, yürütülen soruşturmalarda önemli bir veri...

“Olay anında tüm sürecin içindeydik” diyen Deniz, herkesin alacağını aldıktan, mahkeme süreci ve banka teminatı yatırıldıktan sonra bağlanan geminin ayrılabileceğini dile getirdi. Kaza sırasında Boğaz’a 80 bin ton petrol yüklü tanker girdiğini ve hemen geri çevrildiğini belirten Deniz, böylece daha büyük bir felaketin önlendiğini vurguladı.

Deniz, TBMM KİT Komisyonu’nda şunları anlattı:

ARIZANIN NEDENİ: Kaza yapan gemide VDR dediğimiz seyir kaydedici vardı, yani uçaktaki kara kutu. Onun çözümlenmesi yapıldı. Hava seyir emniyeti için uygundu, gemi de uluslararası emniyet sertifikaları boyutuyla uygun. Tabii bağladık gemiyi. Gemide kılavuz kaptan var ihtiyari olmasına rağmen. Makine arızasından bu oldu, öncelikle onu söyleyeyim. 5 numaralı sindeki kavelde çatlama oluyor, soğutma suyu çatlamış olan bölümden dışarı çıktığı için hararet oluyor ve makine çöküyor yani stop ediyor. Ondan sonraki süreçte, o VDR kayıtları yani bizim kendi kayıtlarımızın dışında da gemideki kayıtları bugün çözümledik, büyük ihtimal kılavuz kaptanın konuşmaları orada da olduğu için birbiriyle uyuşacaktır. 2017 yılında 63 adet makine arızası olmuş burada.” ‘Faciayı önledik’ Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, TBMM KİT Komisyonu’nda “İlave bir şey daha paylaşayım. O sırada Boğaz’dan içeri girmiş bir tanker vardı. Biz esas o tankeri durdurup Paşabahçe’de demirletip geri çevirdik. Oradaki esas becerinin de o olduğunu düşünüyorum, daha büyük bir felakete neden olmadığı için. 80 bin ton petrol vardı o tankerin içinde, bu kaza yapan kuru yüktü” dedi.

Öte yandan Boğaz’daki kazayı sil baştan soruşturacaklarını TBMM’ye bildiren Sayıştay’ın, Boğaz’da bu tür kazaların olabileceği uyarısı yaparak, çözüm önerisinde bulunduğu ortaya çıktı.

MİLLİYET

Editör: TE Bilişim