Hollanda bayraklı 2015 inşa genel kargo gemisi Eemslift Hendrika, 5 Nisan sabahı Norveç'in Olesund kentinin 60 deniz mili batısında yardım sinyali yayınlamış, bildirildiğine göre, gemi kargonun fırtına nedeniyle kaymasından sonra ağır bir şekilde yan yatmaya başlamıştı. Mürettebatın gemiden tahliye edilmesinden sonra tam anlamıyla sürüklenmeye başlayan geminin kurtarılması için Smit Salvage ile anlaşıldığı ve 2 römorkörün yola çıktığı belirtildi.

Norveç Kıyı İdaresi, terk edilen Hollanda bayraklı yük gemisinin Norveç kıyılarındaki fırtınada sürüklenmesinin adım adım takip edildiğini belirtti. Hava durumu bir nebze düzelmiş olsa da, geminin alabora olma ve çevreye zarar verme tehlikesinin henüz sona ermediği bildirildi.

Karaya oturma riskinin çok düşük!

Şiddetli rüzgarlarla nedeniyle gemi her ne kadar kıyıya doğru sürüklense de uzmanlar, rüzgarın yönü ve fırtınanın gidişatı nedeniyle geminin denizde kalacağını ve karaya oturma riskinin çok düşük ihtimal olduğunu belirtti.

Norveç Kıyı İdaresi, mürettebatın gemiden helikopterlerle kurtarılmasına ilişkin bir video yayınlamıştı.

Videoda Norveçli arama kurtarma ekiplerinin kurtarma operasyonunu yürütmek üzere gönderdiği helikopterin, geminin mürettebat üyelerini tahliye ettiği anlar saniye saniye yayınlanmıştı.

Geminin sahibinin gemiyi kurtarmaya çalışmak için Smith Salvage'yi tuttuğu açıklandı. Kurtarma operasyonu için Norveç'in Bergen ve Kristiansund kentlerinden iki römorkör gönderildiği edinilen bilgiler arasında. Hava koşulları uygun olduğu takdirde bir mürettebatın gemiye binerek çekme halatı bağlayacağı belirtildi. Ayrıca Norveç Sahil Güvenlik'in, bir petrol sızıntısı meydana gelmesi durumunda müdahale etmek üzere römorkörlere eşlik edeceği bildirildi.

Editör: TE Bilişim