Hollanda bayraklı 2015 inşa genel kargo gemisi Eemslift Hendrika, 5 Nisan sabahı Norveç'in Olesund kentinin 60 deniz mili batısında yardım sinyali yayınladı. Bildirildiğine göre, gemi kargonun fırtına nedeniyle kaymasından sonra ağır bir şekilde yan yatmaya başladı. 

Sancak tarafına 15-30 derece yattı!

Norveçli arama kurtarma ekipleri 102 metre uzunluğundaki geminin, kargonun bazı kısımlarının kayması nedeniyle sancak tarafına doğru 15 ila 30 derece arasında yattığını belirledi.

3 helikopter 2 SAR gemisi gönderildi!

Norveçli arama kurtarma ekipleri olay yerinde yapılacak kurtarma operasyonunu yürütmek üzere üç helikopter ve iki arama kurtarma gemisi gönderdi. Ekiplerin gemiye vardığında 40 mil/saati aşan rüzgarların olduğu şiddetli fırtına ile karşılaşılması nedeniyle on iki mürettebat üyesinden sekizinin gemiden helikopterle tahliye edilmesine karar verildi.

Kaptan ve üç mürettebatın ise, gün boyunca Eemslift Hendrika'yı hava şartlarına göre yönlendirmek ve kargoyu dengelemeye çalışmak için gemide kaldığı belirtildi.

Kaptan ve 3 mürettebat da helikopterle tahliye edildi!

Ancak sonrasında Norveçli arma kurtarma ekiplerinin değerlendirmesi, havanın sakinleşmemesi nedeniyle kaptan ve üç mürettebatın gemide kalmasının artık güvenli olmadığı yönünde oldu. Akabinde Kaptan ve kalan üç mürettebat üyesi, bir Norveç SAR helikopteri ile gemiden tahliye edildi. Mürettebat üyelerinden birinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığı edinilen bilgiler arasında.

Norveç Kıyı İdaresi ve geminin sahibi olan denizcilik şirketinin, geminin sabah hala yüzer durumda olması ve havanın kurtarma operasyonuna uygun olması durumunda, geminin yükünü boşaltarak dengelemek üzere bir plan üzerinde çalıştıkları bildirildi.

Editör: TE Bilişim