Singapur Ulaşım Güvenliği Soruşturma Bürosu, sebebini kesin olarak belirleyemese de, adli tıp araştırmacıları elektrik arızalarını, yakıt tankı ısıtmasını veya yanlış beyan edilmiş tehlikeli malları büyük olasılıklar olarak belirledi. Bunların arasında en dikkat çekeninin ise sodyum dikloroizosiyanürat dihidrat (SDID) adı verilen oksitleyici(yakıcı) bir bileşik olduğu söylendi. Raporda bu bileşiğin tehlikleli mal kategorisinde olduğunun altı çiziliyor.

Maersk Honam limandan ayrılırken, yangının çıktığı bölüm olan olan üç numaralı kargo ambarında 54 konteynerda toplam 1.000 ton sodyum dikloroizosiyanürat dihidrat yerleştirilmiş olması yangının bu maddeden kaynaklanmış olma olasılığını artırıyor. İstifin düzgün yapıldığı ve Maersk'in kargo yükleme programının düzenlemede herhangi bir sorun tespit etmediği geriye dönük raporlarda görünüyor.

Yangının ilerleyen safhalarında mürettebat dört gruba ayrılarak gemiyi terk etmek için kıç tarafına geçmişti. Hayatta kalan 23 kişi, ALS Ceres konteyner gemisi tarafından kurtarılmış ancak kurtarılanlardan biri kıyıya ulaşmadan önce aldığı yaralar sebebiyle hayatını kaybetmişti.

Kurtarma operasyonları sırasında, yangını soğutmak için hortum kullanan iki mürettebatın cansız bedeni köprü kanadında ve diğer bir mürettebatın cesedi flikanın altında bulunmuştu. Kayıp olan diğer bir mürettebat üyesi ise bulunamamıştı.
 

Editör: TE Bilişim