Japon konteyner gemisi Amerika'ya doğru yaptığı seferde şiddetli bir fırtınanın ortasında kalarak Pasifik Okyanusu'na içinde tehlikeli mallar da barındıran yaklaşık 40 konteyener de dahil olmak üzere 1.816 konteyner düşürdü. Gemi rotasını geri çevirerek Japonya'nın Kobe limanına doğru yola çıktı. Fırtına esnasında hiçbir mürettebat yaralanmadı.

Kaza, MOL Comfort'un yedi yıl önce batmasından bu yana yaşanan en büyük konteyner kaybı olarak tarihe geçti. Dünya Denizcilik Konseyi'ne göre 2017'den 2019'a kadar dünya genelinde denizde kaybedilen yıllık ortalama konteyner sayısı 779. Bu tek kazada ise yaklaşık 1816 konteyner denizde kaybedildi.

Sigorta talepleri 200 milyon doları aşabilir!

ONE Apus faciası davasında yer alan denizcilik danışmanlığı şirketi WK Webster, toplam kargo sigortası taleplerinin 200 milyon doları aşabileceğini belirtti.

Güvertede de ağır hasarlı konteynerlar var!

Fırtına nedeniyle denize düşen 1.816 konteynerin yanısıra güvertede aşırı miktarda ağır hasarlı konteyner olduğuna dikkat çekildi. Bu nedenle sigort taleplerinin daha önce tahmin edilen 50 milyon dolarlık miktarın 4 katı olabileceği vurgulandı.

Gemi Japan P&I Kulübü tarafından sigortalanırken geminin kargosunun da yine Tokyo Merkezli sigorta şirketi tarafından sigortalandığı belirtildi.

Hafta sonu Pasifik'te deniz yüzeyinde ONE Apus'tan denize düşen konteynerler tespit edildi. ABD Sahil Güvenlik, denizcileri dikkatli olmaları konusunda uyarı yayınladı.

Kardeş gemisi de konteyenr kaybetmişti!

ONE Apus'un ONE Aquila adlı kardeş gemisinin bu yıl 30 Ekim'de Long Beach'e giderken benzer bir kaza geçirdiği biliniyor. Gemi yaklaşık 100 konteyneri kaybetmiş ve Tacoma'ya yönlendirilmişti. Hem ONE Aquila hem de ONE Apus'un Japan Marine United’ın Kure tersanesinde inşa edildiği ise dikkatlerden kaçmadı.

Geçen yıl Mart ayında da 8,614 teu'luk bir başka ONE gemisi olan, Boston'dan ABD Wilmington'a giderken Helsinki Köprüsü'nde birkaç konteynerı denize düşürürerek kaybetmişti.

Editör: TE Bilişim