Salı günü, güney afrikalı bir kılavuz kaptan, Durban Limanı’nda bir gemiyi terk ederken kopan çarmıhtan yaralanmadan kurtuldu.

Salı Günü saat 07:45’te Ulusal Deniz Kurtarma Enstitüsü (NSRI) Durban görev ekibine, Transet Ulusal Başkanlığı tarafından petrol tankerinden denize düşen bir kılavuz pilot hakkında alarm verildi. NSRI görev ekibi kurtarma botu hazırlarken Durban’s polis arama kurtarma, Metro polisi arama kurtarma ekipleri ve sağlık ekipleri müdahale paramediklerini hazır hale getirdi.

Çarmıh üzerindeki sabitleme halatlarından birinin kılavuz kaptanın tankerden indiği sırada belirsiz bir neden ile koptuğu bildirildi.  Kılavuz kaptanın yaralanmasını önlemek için pilot botu yönünü değiştirerek yarattığı alanla  kılavuz kaptanı geminin gövdesinden uzaklaştırarak gemi pervanelerince çekilmesini engelledi.

Pilot botu kılavuz kaptanı kurtardıktan sonra polis ve acil müdahale sağlık ekipleriyle bir araya geldiği T iskelesine götürdü. Kılavuz kaptan hafif hipotermi nedeni ile tedavi edildi ve hastaneye nakledildi. Durumu stabil ve iyileşmesi bekleniyor.

NSRI Durban İstasyon Amiri Jonathan Kellerman, ‘’Lufafa gemisinin kaptan ve mürettebatının ani tepki göstermesi ve kılavuz kaptanın suya düştükten sonra sergilediği soğukkanlı eylemler onun hayatta kalmasını sağladı. Herkes övgü aldı.’’ Dedi.

Kazanın nedeni araştırılıyor. Pilot çarmıhı kazaları kılavuz kaptanlar için dünya genelinde bir tehlikedir. Gemiden gemiye kılavuz kaptan transfer etmek doğal risk içerir ve bu risk bazen uygunsuz merdiven kurulumu ile daha da tehlikeli hale gelir.

Kellerman, olayın yetkililer tarafındana araştıralacağını söyledi.
 
Kaynak: The Maritime Executive

Editör: TE Bilişim