Danimarka Denizcilik Kaza Soruşturma Kurulu (DMAIB), geçen yıl Baltık Denizi'nde bulunan Bornholm isimli adanın hemen açıklarında Beaumaiden isimli yük gemisinin karaya oturmasıyla ilgili raporunu yayınladı. Rapora göre kaza, kaptan köprüyü terk edip kamarasında uyuyakaldığı için gerçekleşti.

15 Ekim 2021 tarihinde Anvers'ten gübre yüküyle seyre çıkan ve Elbe'den sonra da Kiel Kanalı'ndan Baltık'a seyreden Beaumaiden isimli yük gemisinin 17'sinde Kiel Kanalı'ndan çıktıktan sonra doğuya, Tallinn'e syrettiği anlaşıldı. 17 Ekim günü Beaumaiden'in kaptanının akşam yemeği için uyandığı ve ardından bir kadeh şarap içip ve film izlemek kamarasına döndüğü belirtildi. Saat 20.00'de kaptanın birinci zabitten vardiyayı teslim almak üzere köprrüstüne çıktığı anlaşıldı.

Kaptanın vardiyasında gemi, kuzeydoğu rotasında uzun bir seyire girdi ve bir sonraki manevra yaklaşık dört saat sonraydı. DMAIB'a göre kaptan bir süre sonra kamarasına indi ve bir kadeh şarap daha doldurarak köprüüstüne döndü. Raporda, birkaç saat sonra tekar kamarasına dönen kaptanın kendini yorgun hissettiği ve kısa bir süre dinlenmek için yatağa uzandığı ancak ardından uykuya daldığı bilgisi yer aldı.

Bu arada, gemi sabit rota ve hızla devam ederek Danimarka'nın Bornholm adasında kıyıya doğru ilerledi. Danimarka deniz trafik kontrol makamları durumu fark etti ve Beaumaiden isimli gemi ile VHF ve uydu telefonu aracılığıyla iletişim kurmaya çalıştı. Gece saat 03:25'te geminin karaya oturduğu ve mürettebatın şiddetli sarsıntıyla uyandığı açıklandı. Manevra denemeleri başarısız olurken geminin su almadığını fark eden baş mühendisin ana makineyi kapattığı belirtildi.

Kısa bir süre sonra, yetkililer ve polisin gemiye geldiği, kaptanı sarhoşluk şüphesiyle gözaltına aldığı açıklandı. İstasyonda yapılan testlerden sonra kaptanın kanındaki alkol seviyesinin yasal sınırın üzerinde olduğunu belirlendi. DMAIB'dan yapılan açıklamada, "Alkolün etkisiyle köprüden ayrılma ve kamarasında dinlenme kararı aldığı muhtemel." ifadeleri yer aldı.

Gemi 20 Ekim'de tek bir römorkörle başarıyla yeniden yüzdürüldü ve Roenne Limanı, Bornholm'a getirildi. Diğer yandan karaya oturduktan sonra, DMAIB'li müfettişlerin gemide yaptığı inclemede geminin Köprüstü Seyir Takip ve Alarm Sistemi'nin  (BNWAS) işlevsel olduğu, ancak kapatıldığı tespit edildi. Kaptanın, sıfırlama düğmesi uzak olduğu için sistemi kapalı bırakma alışkanlığında olduğu ve DMAIB'ye göre, her 3-12 dakikada bir alarmı sıfırlamak için seyir koltuğundan sürekli hareket etmeyi rahatsız edici bulduğu belirtilti. Etkinleştirilmiş olsaydı BNWAS sistemi, baş zabitin kabininde onu köprüde hareket olmadığı konusunda uyarmak için alarm çalacaktı.

Kaza öncesi şirket politikası gereği gemide alkole izin veriliyordu.Soruşturmanın ardından, geminin operatörü politikasını değiştirmeye karar verdi ve şimdi gemilerinde alkole sıfır tolerans politikası uygulayacağını açıkladı.

Editör: TE Bilişim