Deniz Emniyet Derneği Başkanı Cahit İstikbal, dün İstanbul Boğazında meydana gelen 2 ramak kala olayı ile ilgili TRT Haber Televizyonu Muhabirlerinden Merve Güneş'e açıklamalarda bulundu. 

Ramak kala olaylarına değinen İstikbal, kaza ile sonuçlanmayan son anda ucuz atlatılmış olaylaın ramak kala veya near miss olarak adlandırıldığını hatırlattı.

İstanbul Boğazı'nın emniyet öenlemlerine değinen İstikbal şunları kaydetti:

"İstanbul Boğazında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce düzenlenen üç ayaklı bir emniyet sistemi mevcuttur. Bu sistemin birinci ayağında deniz trafik hizmetleri karadan gemilere bilgi akışı sağlar trafik düzenlemesini yaparak 7/24 esasıyle operatör arkadaşlaımız hizmet verirler. İkinci ayakta kılavuz kaptanlar bizzat gemilerin üzerine çıkarak kaptan köşkünde geminin manevra kumandasını üzerlerine alarak hizmet verirler. Burada esasında hukuken "pilot's advise captain's order"olan sistem pratikte kılavuz koaptanın fiilen makine ve dümene kumanda etmesine dönüşür Denizcilik gelenekleri bu şekildedir. 3. ayak ise römorkörlerdir. Römorkörler gemilere gerektiğinde fiziksel kuvvet uygulamak suretiyle görev yaparlar" dedi.

28 Mayıs günü meydana gelen olayda bir başka önemli tehlikenin Yenşiköy dönüşünde sıkıntı yaşayan tankerin arkasından gelmekte olan 292 metre uzunluğundaki dökme yük gemisi olduğun hatırlatan Cahit İstikbal "O gemiden acilen geri dönmesi istendi. Gemideki kılavuz kaptan cesur bir manevrayla 300 metreye yakın uzunluktaki dökme yük gemisini dar bir bölgede geri döndürmeyi başardı" dedi. 

İstikbal, ayrıca, kılavuz kaptanlar haftasında iki kilavuz kaptanın başarısının bu haftaya daha bir anlam kattığını da sözlerine ekledi. 

Röportajın tamamını videodan izleyebilirsiniz. 

Editör: TE Bilişim