Çevre felaketinden kaçınmak için Efe Murat'ta bulunan 37 ton akaryakıtın boşaltılması işleminin, muhtemelen üç yüz metre uzunluğundaki hortum ve pompalarla kurulacak mini yağ boru hattı kullanılarak yapılması Bari'de proje kapsamında. 
Bari Belediye Başkanı Antonio Decaro, "İlk yapacağımız iş, 23 Şubat'ta şafak vakti Bari'nin dalgakıranları üzerinde karaya oturmuş olan Efe Murat gemisinin çevre için oluşturduğu ekolojik tehlikeyi bertaraf etmek olacak" dedi. 

Gemi yana yatmaya devam ediyor

Gemi,  üç gün boyunca yan yatmaya devam etti ve denize mazot dökülme olasılığı giderek arttı ve konuda zamana karşı yarışıldığı ifade edilmekte.

Kirlilikten kaçınmak için, armatör firmasından mümkün olan en hızlı şekilde hareket etmesi ve operasyonları koordine eden Amiral Giuseppe Meli'nin liderliğindeki Bari Denizcilik Direktörlüğü'nün onayını alacak bir eylem planı sunması istendi. 

Armatörün planının uygun olup olmadığını değerlendirmek için, sahil güvenlik teknik memurları, halen mevcut olan deniz koşullarından dolayı, itfaiyeci botu ile, zorlukla ulaştıkları kargo gemisinde bir teftiş gerçekleştirdiler. 

Hava koşullarında beklenen iyileşmenin yavaşlaması ve Bari'de çok kuvvetli esen rüzgâra ek olarak kara bulutlar kalınlaşıyor. 

Yük gemisinde, gemiyi oturduğu dalgakırandan kurtarma ve öncesinde, yakıtın boşaltılması için  görevlendirilen Hollandalı şirketin teknisyenleri de var. 

Toplamda, 37 ton, ana tankta 25 ve "yedek" tankta 12 to olmak üzere gemide yakıt bulunduğu bildirildi. 

Yakıt nasıl boşaltılacak?

Otoriteleri endişelendiren konu da gemide bulunan bu yakıt ve gemiden nasıl alınacağı. 

Dizel yakıtını almak için iki plan düşünülüyor: kıyıya bağlı bir pompa sisteminin ve oluşturulacak boru hattının kullanılması veya bir helikopterle gemide taşınacak plastik tankların kullanılması. 
Belediye başkanı Antonio Decaro "Denetim, tanktan yakıtın nasıl boşaltılmasının mümkün olduğunu anlamanın ilk adımıdır" - dedi. "Sahili kirlilik tehlikelerinden korumak için öncelikli bir operasyon" olarak niteledi. 

Savcılık devrede

Bu sabah, savcı Giuseppe Volpe, Bari'ye geldi. 
Gemi enkazı soruşturması, savcı Larissa Catella'ya verildi. 

Kazanın nedeni de soruşturuluyor

Pazar öğleden sonra, Liman İdaresi'nin adli polis bölümünün adamları, dosya oluşturmak amacıyla, tanık kişiler olarak, Efe Murat ve Kaptan'ın on beş mürettebat üyesini dinledi. Efe Murat gemisi,  - ilk verilere - çok kuvvetli rüzgar ve çok sert deniz nedeniyle Bari plajının önündeki kumanda altından çıktı. 

Editör: TE Bilişim