NTSB tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, güçlü akıntı koşullarında atılan demir sonrasında tutulan dikkatsiz nöbet iki çarpışmaya ve 17 milyon dolarlık hasara yol açtı.

8 Mayıs 2020'de, Nomadic Milde dökme yük gemisine çıkan bir kılavuz kaptan gemiyi Mississippi Nehri'ndeki Kenner Bend yakınlarında demirledi. Bölgedeki akıntılar yaklaşık 4-5 deniz mili olarak kaydedilmişti. Demirleme yerinin konumu, diğer bir yük gemisi olan Atlantik Venus'ten sadece 150 metre ilerideydi.

Kazalar adım adım geldi!

Sancak ve iskele demirleri atıldıktan sonra kılavuzkaptan gemiyi terk etti ve mürettebat demir nöbetini devraldı. Ancak, NTSB'nin geminin rotası ve yönüne ilişkin analizine göre, sancak demir henüz kılavuz kaptan gemiden inişini tamamlamadan önce sürüklenmeye başlamıştı. Sonrasında geminin nehirde sürüklenerek Atlantik Venus'e iyice yakınlaştığı ve iki gemi arasındaki mesafenin yaklaşık 70 metreye düştüğü anlaşıldı.

40 dakika boyunca hiçbir şey fark edilmedi!

NTSB, Nomadic Milde'deki vardiya zabitinin sık aralıklarla geminin konumunu kontrol ettiğine veya geminin hareketini izlemek için ECDIS dışında herhangi bir araç kullandığına dair hiçbir kanıt bulunmadığını tespit etti.

Ek olarak, ECDIS demir izleme alarmının yarıçapı 180 metre olarak ayarlanmıştı. Bu rakam Atlantik Venus'ün pruvasına olan mesafeden çok daha fazlaydı. Köprüüstü ekibinin geminin sürüklenme hareketi başladıktan sonra yaklaşık 40 dakika boyunca hiçbir şey fark etmediği belirtildi. Ardından ilk uyarı Atlantik Venus'ten telsiz üzerinden geldi. Makineyi yeniden çalıştırmaları ve manevra yapmadan önce kılavuz kaptan bekleme gereklilikleri nedeniyle yaşanan zaman kaybı nedeniyle gemiyi kumanda etmekte geciken mürettebat nedeniyle Nomadic Milde sürüklenerek Atlantik Venus'ün yumrubaş kısmı ve pruvası ile çarpıştı.

Serbest kalan Nomadic Milde sürüklenerek iskleye çarptı! 11 milyon dolar zarar!

Nomadic Milde'nin Venus'un pruvasına sıkıştığı ve çekme operasyonu için römorkörler çağrıldığı anlaşıldı. Manevraları yönlendirmek için iki kılavuz kaptan gemilere çıktı. Ancak operasyon sonucunda serbest kalan Nomadic Milde hızla güney kıyısına doğru sürüklendi. Geminin makinesi tam yol tornistan çalışmasına rağmen, Cornerstone Chemical'a ait özel bir kimyasal yük yükleme iskelesine altı deniz mili hızla çarptı.

Darbe, rıhtımda 11 milyon dolarlık ekipmana onarılamaz bir şekilde zarar verdi. Geminin  gövdesinde uzun bir yarık oluştu ve pervanesinde ciddi hasar tespit edildi. Geminin tahmini onarım maliyeti yaklaşık 6 milyon dolar olarak açıklandı.

NTSB, çatışmanın muhtemel nedeninin, Nomadic Milde'deki köprüüstü ekibinin geminin konumunu etkin bir şekilde izleyememesi olduğunu tespit etti.

NTSB'den yapılan açıklamada; "Özellikle yakındaki diğer gemilerin varlığı durumunda, hava durumu ve akıntı risklerinin mevcut olduğu koşullarda demirli bir gemiyi izlemek, sürekli bir uyanıklık durumunu ve bir geminin sürüklenip sürüklenmediğini belirlemek için mevcut tüm araçların kullanılmasını gerektirir." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim