299 metre uzunluğundaki dev dökme yük gemisi Wakashio'nun 58 yaşındaki kaptanı, geminin Mauritius adası yakınlarında karaya oturmasından dolayı  "ihmal" suçlamasıyla karşı karşıya kalabilir. 

Sızan bilgilere göre gemi, mürettebattan bir kişinin doğum günü kutlamaları esnasında karaya oturmuş.

Kaptan, gemiyi "wi-fi sinyali bulmak amacıyla" karaya yaklaştırılmasına göz yummakla/izin vermekle suçlanıyor. 

İlk olarak yerel gazete L’Express tarafından ortaya atılan bu iddianın, gemide kaza soruşturması yapan müfettişlerden sızdığı bildiriliyor. 

Çağrılara cevap vermemişti

Wakashio, 25 Temmuz akşamı UNESCO tarafından koruma altına alınmış resif bölgesi yakınlarında karaya oturmuştu.

Yerel yetkililer, kazadan önce geminin yanlış rotada olduğu konusunda uyarmak amacıyla gemiyle iletişime geçmeye çalışmışlar ancak gemi çağrılara cevap vermemişti.

Mürettebatın bu çağrıları duymamasının nedeninin doğum günü kutlaması olduğu son bilgilerle ortaya çıktı.

Parçalanmanın eşiğinde olan ve gelen son bilgilere göre ikiye bölünen enkaz halindeki gemi, o zamandan beri yaklaşık 1.000 ton ağır yakıtı  Mauritius adasının bakir sularına sızdırarak bölgenin en büyük ekolojik felaketini yarattı.

Panama Denizcilik İdaresi daha önce, geminin kötü hava koşulları nedeniyle zorlandığını öne sürmüştü, ancak gerçek bilgiler bu iddiayı yalanlar nitelikte.  

Gelen bilgiler göre kaza sırasında güney Mauritius civarında hava koşulları mutedil olup sert hava koşulları mevcut değildi. 

Editör: TE Bilişim