400 metre uzunluğundaki Ever Given isimli dev konteyner gemisi geçtiğimiz gün Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve dünya ticaretinin en önemli geçiş noktalarından biri olan Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda karaya oturarak kanal trafiğini çift yönlü olarak engelledi.

Profesyonel gemi kurtarma şirketleri 20.000 TEU'luk dev konteyner gemisi Ever Given'in, Süveyş Kanalı'nda kapalı bir vana gibi kanalın iki kıyısı arasına karaya oturarak sıkışmış bir konumda olmasının, gemiyi yeniden yüzdürme çalışmalarını sahilde karaya oturmuş bir gemiyi çekmekten çok daha karmaşık hale getirdiğini açıkladı.

Yeniden yüzdürme girişimi bir kez daha başarısız oldu!

Perşembe sabahı sekiz römorkörün yeniden yüzdürme girişiminin bir kez daha başarısız olduğu açıklandı. Kurtarma operasyonunu yönetmesi için Hollandalı holding Boskalis (SMIT Salvage) ile sözleşme imzalandığı ve şirket CEO'su Peter Berdowski'nin yaptığı açıklamada geminin ne kadar sıkışmış olduğuna bağlı olarak yeniden yüzdürmenin çok uzun süre alabileceğini belirtti. Hollandalı Nieuwsuur TV'ye demeç veren Berdowski; "Haftalar sürebileceğini göz ardı edemem..." ifadesini kullandı.

Ever Given'ın karaya oturmasıyla başlayan kriz büyüyor!

Dünya ticaretinin yüzde 10'unun gerçekleştirildiği Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda Panama bandıralı 200 bin tonluk konteyner gemisi Ever Given'ın karaya oturmasıyla başlayan kriz büyüyor. Küresel denizcilikte gemilerin istatistiklerini tutan Lloyd's List şirketine göre, kanalı her iki yönde tıkayan 400 metre uzunluğundaki dev gemi günlük tahmini 9.6 milyar dolar zarar yol açıyor. Bu miktar, kanalda batı yönündeki trafiğin günde 5.1 milyar dolar, doğu yönündeki trafiğin ise yaklaşık 4.5 milyar dolar değerinde olması üzerinden hesaplandı. Lloyd's List verilerine göre, kanalın her iki ucunda 165 gemi, tıkanma nedeniyle rotasına devam edemiyor. Kanalı geçmek için bekleyen yaklaşık 185 gemi bulunuyor.

2020 yılı boyunca 19 bin gemi kanaldan geçiş yaptı!

Süveyş Kanalı Otoritesine (SCA) göre, 2020 yılı boyunca günde ortalama 52 olmak üzere yaklaşık 19 bin gemi kanaldan geçiş yaptı. Mısır tarafından açıklanan verilere göre 2017 yılında kanalın geliri 5 milyar 585 milyon dolara yükselerek rekor seviyeye ulaşılmıştı. Süveyş Kanalı, yılda sağladığı 4.5-5 milyar dolarlık gelir ile Mısır ekonomisinin en büyük döviz kaynaklarından birini oluşturuyor.

Süveyş'teki kriz petrol fiyatlarını da arttırdı

Çin'den Hollanda'ya giden geminin kanalı tıkamasından bir gün sonra petrol fiyatlarında yaklaşık yüzde 6 artış yaşandığı kaydedildi. JPMorgan analistlerine göre, olaydan kaynaklanan etkilerin tamamını değerlendirmek için henüz erken olsa da yakın vadede tıkanmanın, halihazırda Covid-19 salgınının yol açtığı krizi daha da derinleştireceğini gösteriyor. Gemilerin alternatif rotalara yönlendirilmesi seçeneği bulunurken, bu durumun seyahat süresinin uzamasına ve daha fazla gecikmeye neden olacağı ifade ediliyor. Vortexa Analisti Arthur Richier'e göre de 13 milyon varil ham petrol taşıyan 10 tankerin krizden ciddi şekilde etkilenecek.

Uygun koşullar 12 ila 14 gün boyunca tekrar oluşmayacak!

Resolve Marine'in EMEA bölgesel operasyonlarını yürüten Kaptan Nick Sloane, Bloomberg'e gelgitlerin zamanlamada önemli bir rol oynayacağını açıkladı. Yeniden yüzdürme için bir sonraki uygun zaman aralığının pazar ve pazartesi günü geleceğini belirten Sloane, bundan sonraki en uygun koşulların 12 ila 14 gün boyunca tekrar oluşmayacağını vurguladı.

Kurtarma için hazırlıkların sürdüğü, SMIT'den bir ekibin sahaya gönderildiği ve müdahale için yakıt boşaltma, balast boşaltma, yük hafifletme ve geminin dibini kazma dahil olmak üzere birden fazla seçeneğin değerlendirilği son ulaşan detaylar arasında.

Günde yaklaşık 10 milyar dolar ötelenecek!

Yaşanan kazada yaralanma, kirlilik veya yük hasarı bildirilmedi. Yeniden yüzdürmeyi hızlandırmak için gemi sahibi, kurtarma şirketi ve Süveyş Kanalı Otoritesi'nin birlikte çalıştığı bildiriliyor. Lloyds List'e göre, yaşanan bu kaza nedeniyle kanalın tıkanması sonucunda deniz ticaretinde günde yaklaşık 10 milyar dolar ötelenecek. Navlun takip şirketi Project44, yaklaşık 50 milyar dolarlık kuru yükün şimdiden etkilenmiş olduğunu tahminleri arasında belirtiyor.

Asya ile Avrupa arasındaki mesafeyi yaklaşık 15 gün kısaltıyor!

Yaklaşık 200 kilometre uzunluğundaki kanal, Afrika'yı dolaşmadan Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlıyor. Kanal, Asya ile Avrupa arasındaki mesafeyi yaklaşık 15 gün kısaltıyor. Körfez'den Avrupa'ya gönderilen petrolün yüzde 80'i Süveyş'i Akdeniz'e bağlayan Sumed boru hattı üzerinden naklediliyor.

Editör: TE Bilişim