İstanbul Boğazı'nda peş peşe yaşanan 2 kazanın ardından gözler Boğaz emniyetine çevrildi. İstanbul Boğazı'ndan art arda gelen haberlerde Kocaeli’den Karadeniz Ereğli’ye seyreden 90 metre boyundaki TAHSİN İMAMOĞLU ile Gemlik’ten Rusya’ya seyreden 128 metre boyundaki RUSICH 10 adlı kuru yük gemileri Yeniköy önlerinde çarpıştığı ve ardından Tekirdağ’dan Rusya’ya seyreden 140 metre boyundaki VOLZHSKIY-40 adlı kuru yük gemisinin Boğaz çıkışı yapmaktayken balıkçı teknesiyle çarpıştığı belirtildi.

Son durum hakkında bilgilendirilme yapılan TRT Haber'de Deniz Emniyet Derneği Başkanı Müh. Kaptan Cahit İstikbal İstanbul Boğazın'da yaşanan kazaları ve Boğaz güvenliğini değerlendirdi.

''Kazaların yüzde 85'i insan hatasıyla meydana gelir!''

''Boğaz'da gemi kazaları neden ve nasıl gerçekleşiyor?'' sorusuna cevap veren Kaptan İstikbal; ''Gemi kazaları öncelikle tüm dünyadaki deniz kazalarında olduğu gibi yüzde 85 civarında insan hatasıyla meydana gelir. Onun dışında kalan kazalar da teknik arızalar ve diğer doğa koşulları gibi etkenler nedeniyle meydana geliyor. Gerçi yüzde 85 dediğimiz kısmın içerisinde de ortaya çıkan teknik arızalar insan hatasından da kaynaklanabiliyor. Boğaz'daki durum da bundan çok farklı değil. Öncelikle ben denizci dostlarıma, kardeşlerime, arkadaşlarıma geçmiş olsun diliyorum.

''Denizin kralı olmaz, denizcinin tedbirlisi olur!''

Eski başbakanımız sayın Binali Yıldırım'ın çok güzel bir lafı vardı. ''Yolların kralı olmaz yolların kuralı olur.'' derdi. Biz de bunu denize uyarlayarak; ''Denizin kralı olmaz, denizcinin tedbirlisi olur!'' diyerek öncelikle tedbirli olmayı tavsiye edyirouz. Zaten deniz ticaret hukukumuzda da kaptan tanımı yapılırken 'tedbirli ve ehil' bir kaptan gibi hareket etmesi söylenir. Burada tedbir, yani önlem, ehil olmaktan önce söylenir. dolayısıyla tedbirli olmak her şeyden önce gelir. Kaldı ki özellikle bu günlerde hava lodos.'' ifadelerini kullandı.

Bunun yanında TRT Haber sunucusu  Anda Özmen'nin ''Hem bu kaza özelinde, hem genel anlamda deniz kazalarındaki kurtarma çalışmaları nasıl yürütülüyor?'' sorusunu cevaplayan Kaptan Cahit İstikbal; ''Tabii boğazlarda kazaları önleme bakımından, tedbir alma bakımından sorumlu kuruluşumuz Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'dür. Üç ana başlıkta görev yapıyor Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü. Öncelikle trafiği düzenleme ve boğaz geçiş esnasında gemilere bilgi verme ve onlara zaman zaman talimat verme noktasında Gemi Trafik Hizmetleri İstinye'deki merkezden ve boğazın 8 noktasında kurulmuş istasyonlardan sürekli boğaz gözetleyerek gemileri kontrol ediyor, tavsiyelerde bulunuyor ve geçiş trafiğini düzene sokuyor. 

Kılavuz kaptanlarımız 7/24 boğazda görev yapıyorlar!

Bunun dışında kılavuz kaptanlarımız 7/24 boğazda görev yapıyorlar. Tabii kılavuz kaptan alan gemiler için konuşuyorum. Kılavuz kaptan alma oranı ise yüzde 60 oranında. Biz yüzde 100 olmasını arzu ediyoruz. Bunun yanında Kurtarma-11 ve Kurtarma-14 römorkörlerimiz, 2 son teknik donanımları olan iyi römorkörümüz. Römorkör kaptanlarımız da 7/24 boğazda 3 ayrı yerde konuşlanmakta. Harem'de, Üsküdar'da ve İstinye'de olmak üzere. Bir bölgede kaza olduğunda hemen oraya ulaşarak gerekli yardımı sağlıyorlar. Emniyet boğazda bu şekilde sağlanıyor. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz günün 24 saati haftanın 7 günü bu 3 ana unsurla beraber kılavuz kaptanlar, gemi trafik operatörleri ve römorkörlerle bu hizmeti sağlıyor.'' ifadelerini kullandı.

Son yaşanan kazalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Kaptan İstikbal; ''2 kaza oldu. Henüz gün açmadan yaşanan kazalar bunlar. Sabahın erken saatlerinde gerçekleştiler. Bir tanesinde balıkçı teknesi çıkış yapmakta olan nehir tipi gemiye sancak bordasından çarpıyor. Geminin sancak bordasındaki su tanklarının olduğu bölgede bir yarık açılıyor ve gemi yola devam edemeyecğini beyan ederek geri dönüyor. Balıkçı teknesinin son durumunu bilmiyorum ancak Poyraz barınağına geri dönmüş ve fazla bir hasarı olmadığını, pruvasıyla çarptığını düşünüyorum. Lodos ve lüfer mevsimi bir araya gelince kaza nasıl olduğu konusunda herhangi bir yönlendirme yapmak istemem ancak balıkçıların çok dikkatli olmalarını, ekmeği peşinde olan bu değerli kardeşlerimizin balığa kapılıp trafiği unutmamalarını tavsiye ediyoruz.

Diğer kazaya gelince, aynı yönde giden Tahsin İmamoğlu ile RUSICH 10 arasında yaşanan kazda gemilerden biri dümen arızası yaşadığı için diğer gemiye doğru yönleniyor ve hafif bir sürtünme yaşanıyor. Her ikisi de küçük gemiler. Geçmiş olsun diliyoruz.'' dedi.

''Tüm tedbirler alınmış durumda!''

Bu kazaların önlenebilip önlenemeyeceği hakkında değerlendirme yapan Kaptan İstikal; ''Tabii bu kazaların olmaması için tüm tedbirler alınmış durumda. Bu kazalara bakarsanız zaten küçük ve tehlikeli yük taşımadıklarını görürsünüz. Özellikle büyük ve tehlikeli yük taşıyan gemilerin kaza yapmaması için büyük özen gösteriliyor. Trafik çok yoğun boğazda, ne kadar önlem alırsanız alın kazayı 0'a indirmek gibi bir durumdan söz edemiyoruz. Fakat bunun gibi sürtüşmeyle kalan, can ve mal kaybına yol açmayan, çeveye zarar vermeyen kazalar seviyesinde tutabilirsek bunu biz başarı olarak addedebiliriz. Bunların da çok seyrek olduğunu zaten siz de fark ediyorsunuz. Boğazın kuzeyine bakarsanız balıkçılığın büyük teknelerden olta balıkçılığına kadar çok yoğun olduğunu, çok sayıda teknenin bölgede olduğunu görürsünüz. Dolayısıyla Sahil Güvenlik Teşkilatımıza da balıkçı teknelerini trafik sahasından uzaklaştırmak için daha yoğun çaba sarf etmelerini tavsiye ediyorum. Ancak balıkçı arkadaşlar kendi dünyalarında savaş verdikleri için bu trafikle ilgili biraz dalgınlık da yapabiliyorlar. Suçlama maksatlı değil dikkatli olma konusunda uyarmak adına söylüyorum. Boğaz bölgesinde biz dahil görev yapan herkes biraz daha dikkatli olalım diyoruz. Tedbir her şeyin önünde gelir.'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim