Pazartesi günü meydana gelen olayda T-AO USNS Patuxent, Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO) izleme merkezi tarafından Falcon Line isimli 30 yaşındaki yük gemisinin itiş gücünü kaybettiği ve su aldığına dair bilgilendirildi.

T-AO USNS Patuxent'in zaman kaybetmeden batan geminin pozisyonuna en yüksek hızda seyrettiği ve gemi tamamen batmadan önce olay yerine vardığı belirtildi. 

Olay yerine vardığında Patuxent, batmakta olan yük gemisinin mürettebat üyelerinin can sallarına güvenli bir şekilde binmelerini sağlamak üzere manevra yaparak rüzgar altı alanı yarattı. Kuvvetli rüzgarlara ve sert dalgalara rağmen, Patuxent'in mürettebatı, batan gemideki 15 mürettebatın tümünü gemiye alayı başardı. Hayatta kalanlara yiyecek, su ve tıbbi tarama sağlandığı belirtildi.

Kurtarma operasyonunun ardından ABD 5. Filosu'nun mürettebatı kıyıya teslim etmek için en uygun yeri belirlemek için Falcon Line'ın armatörü ve diğer yetkililerle birlikte çalıştığı açıklandı. ABD donanmasından yapılan açıklamada; “Profesyonel denizciler olarak, unsurlarımızın denizde ihtiyacı olanlara yardım etme görevi var. Patuxent mürettebatı bu çağrıyı yanıtladı ve her defasında bunu yapmaya devam edecek.'' ifadeleri kullanıldu.

Gabon bayraklı 1991 yapımı Falcon Line yaklaşık 3.200 dwt'lik bir yük gemisiydi. Geminin son incelemesinin 2020'de Bandar Abbas'ta yapıldığı ve müfettişlerin ana motoru, ambar kapakları, acil durum jeneratörü ve sertifikalarıyla ilgili sorunlar da dahil olmak üzere 18 adet eksik tespit ettiği edinilen bilgiler arasında.

Editör: TE Bilişim