400 metre uzunluğundaki Ever Given isimli devasa konteyner gemisi Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve dünya ticaretinin en önemli geçiş noktalarından biri olan Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda karaya oturarak kanal trafiğini çift yönlü olarak engelledi.

AIS verilerine göre, Çin'den Hollanda'nın Rotterdam kentine seyir halinde olduğu belirtilen MV Ever Given kanalda yanlamasına karaya oturdu ve kanaldaki trafiğinin her iki geçiş yönünü de engelledi. Kısa süre içerisinde olay yerine sevk edilen 7 römorkör gemiyi çekme operasyonuna başladı. Mısır basını gemiyi kurtarma operasyonunun günler sürebileceğini ifade etti. Karaya oturan dev geminin arkasında kalan 15 geminin demir atarak kanalın açılmasını beklediği belirtildi. 

Gemi operatörü, kazanın 23 Mart Salı günü geminin kanaldaki transit geçişi sırasında yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle yerel saatle 07:40'ta gerçekleştiğini bildirdi.

400 metre uzunluğunda ve 20.000 TEU kapasiteli MV Ever Given şu anda faaliyette olan ''ultra büyük konteyner gemileri'' (ULCV) adı verilen en büyük gemiler arasında yer almakta. Konteyner gemisinin karaya oturmasıyla birlikte gemilerin Süveyş Kanalı yakınlarında yığılmaya başladığı belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim