2 Eylül 2019'da Santa Cruz Adası açıklarında yanarak batan dalış teknesinde 33 yolcu ve bir mürettebat ölmüştü. ABD'nin en çok ölümlü deniz kazalarından biri olarak kabul ediliyor.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, 2 Eylül 2019'da Santa Cruz Adası açıklarında yanarak batan dalış teknesi Conception'daki yangınla ilgili araştırmasını sonuçlandırdığını açıkladı.

Yangın çıktığı sırada 34 km açıkta bulunan teknede 6 mürettebat ve 33 yolcu olmak üzere 39 kişi seyahat ediyordu ve yangın gece saat 03.15 sularında belirlenemeyen bir nedenle çıkmıştı.

Kesin bir sonuca varılamadı!

NTSB, yangının ilk kaynağıyla ilgili bir sonuca varmadı, ancak olası nedenin geminin elektrik dağıtım sistemi, uygunsuz bir şekilde atılmış sigara izmariti veya belirlenmemiş başka bir ateşleme kaynağı olabileceğini gösteren kanıtlar öne sürdü.

İhmal ihtimali!

Yetkililer Conception ve diğer Truth Aquatics dalış teknelerinde bulunan ve güçlü pille çalışan kameralar, dalış fenerleri ve su altı scooterları gibi  ekipmanların her gece mutfakta şarj edildiğinii ifade ettiler. Daha önce Conception'ın kardeş gemilerinden birinde şarj edilen bir bataryayla ilgili bir yangın çıkmış, ancak bir yolcu tarafından hızla söndürülmüş olduğunun da bu ihtimali güçlendirdiği öne sürülüyor

NTSB, yangının kaynağına bakmaksızın, Conception'ın sahibi ve operatörü olan Truth Aquatics'in, gemisini ve mürettebat operasyonlarını etkin bir şekilde denetlememesi olduğunu öne sürdü.

Çıkış noktaları kurbanları yangına yönlendirirdi!

Ek olarak, NTSB, Conception'ın, yangın anında tüm kurbanların bulunduğu alt bölmedeki çıkış kapağının tasarımındaki kusurları işaret etti. Bir ranzanın üzerindeki küçük bir çıkış kapağı, doğrudan salon alanına açılıyordu. Aynı bölme, yanaşma alanının merdiven boşluğundan da erişiliyordu. Yani Conception'ın salonunda yangın çıktığında, her iki çıkış noktası da kurbanları yangına doğru yönlendirirdi.

Kurul ayrıca Conception'ın güvertesinde bir duman dedektörü olmadığını belirtti. Kurul, tüm alanlarda birbirine bağlı dedektörlerin bulunmasının benzer gemilerde hayatta kalma şansını artıracağını öne sürdü.

Editör: TE Bilişim