2 Dökme Yük Gemisi Şanghay’da çarpıştı!

Dökme yük gemisi CASTA DIVA, 19 Mayıs günü, Çinli dökme yük gemisi MING LIAN ile çarpıştı. CASTA DIVA, Şangay'dan ayrıldı ve pilotu karaya çıkardıktan sonra denize doğru ilerlerken, bu sırada MING LIAN da, Şanghay’da, Sarı Deniz yönünde seyrediyordu. Verilen bilgilere göre çin gemisi Casta Diva’yı sancağına alarak yol verecekti. Ming Lian COLREG (Denizde Çarpışmaları Önleme tüzüğü)’i ihlal etti ve gövdesine Costa Diva’nın pruvası gelecek şekilde çarpışma meydana geldi.

Gövde kırıkları da dahil olmak üzere ciddi hasarlar meydana geldi. CASTA DIVA, MING LIAN'dan yaklaşık 6 kat daha büyük, bu büyüklükteki gemiler için yoğun trafiğe maruz kalan bölgelerde güvenli bir şekilde manevra yapmak genellikle imkansızdır. MING LIAN ile çarpışmayı önleyebilecek olsa da, başka bir gemiyle çarpışabilirdi. Kazadan, alınan insani karar ve aksiyonlarla kaçınmak bu gibi durumlarda genellikle imkansızdır. Bu bölgede, Şanghay’a, Sarı Deniz’e ve Bohai Denizi’ne giden ve oradan dönen gemilerin oluşturduğu yoğun trafik şeritleri var.

Görünen o ki Çinli yük gemilerinin Çatışma Önleme Tüzüğünde tek bir kural var; ‘’ İki gemi arasında çarpışma riski varsa, bu benim değil diğer geminin sorunudur.’’ Bu nedenle Şanghay’dan gelen kötü niyetli gemiler felaketleri hazırlıyor.

Çarpışmanın 13 deniz mili hızında gerçekleştiği ve Costa Diva’nın ağır hasar aldığı gemi kaptanından edinilen bilgiler arasında. Costa Diva, çarpışmanın ardından Şanghayda demirlemişti.

Güncel: CASTA DIVA 26 Mayıs sabahının erken saatlerinde yeni varış noktası Hua Feng’e tamir için demir attı.

Dökme yük gemisi CASTA DIVA, IMO 9492359, dwt 177807, 2011 inşa, Malta bayrağı, Yönetici MARINE TRUST LTD., Yunanistan.

Dökme yük gemisi MING LIAN, IMO 9579444, 32650, 2011 inşa, Bayrak Çin, Yönetici FUZHOU HUAMING SHIPPING CO LTD.

Kaynak: Maritimebulletin

Editör: TE Bilişim