2024 Atlantik kasırga sezonu 1 Haziran'da başlıyor ve tahminciler olağanüstü derecede aktif bir sezon öngörüyor.

Ulusal Kasırga Merkezi'nin 23 Mayıs'ta yayınlanan erken tahminne göre, Kuzey Atlantik'te Kasım ayı sonuna kadar 17 ila 25 fırtına, 8 ila 13 kasırga ve dört ila yedi büyük kasırga görülebilir. Bu, herhangi bir NOAA sezon öncesi tahmininde belirtilen en yüksek fırtına sayısı...

Sezona ilişkin diğer tahminler de aynı derecede yoğun oldu. Colorado Eyalet Üniversitesi'nin Nisan ayında yayınlanan ilk görünümü, ortalama 23 fırtına, 11 kasırga ve beş büyük kasırga öngörüyordu. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi, adlandırılmış 21 fırtına öngörüyor.

Karadeniz'de görev alacak dev tesis... Doğal gaz denizde işlenecek... Karadeniz'de görev alacak dev tesis... Doğal gaz denizde işlenecek...

Tahmincilerin yoğun bir kasırga sezonu konusunda uyarıda bulunmasının büyük bir nedeni 2024'teki okyanus sıcaklığı. Yaz aylarında Atlantik Okyanusu ısınır ve bu da kasırgaların oluşması için genel olarak uygun koşulların oluşmasına neden olur.

Sıcak okyanus yüzeyi suyu (yaklaşık 79 Fahrenheit (26 santigrat derece) ve üzeri) buharlaşma yoluyla açığa çıkan artan ısı enerjisi veya gizli ısı sağlar. Bu gizli ısı, yukarıya doğru bir hareketi tetikleyerek fırtına bulutu kümelerinin oluşmasına ve bu fırtınaları bir girdap etrafında yağmur bantları oluşturmak üzere bir araya getirebilecek dönen dolaşımın oluşmasına yardımcı olur.

Kuzey Atlantik deniz yüzeyi sıcaklığı geçtiğimiz yılın büyük bölümünde sıcaklık rekorlarını kırıyor, bu nedenle sıcaklıklar şimdiden yüksek seviyelere çıkmaya başladı ve yaz aylarında da yüksek kalması bekleniyor.

Editör: Nermin İstikbal