15 metre uzunluğunda 3 metre genişliğinde ve yüksekliği 1 metre olan beton platform üzerine kurulu yüzer köprü her iki yanda bulunan hidrolik motorlu pervanelerle hareket edecek. 7.5 ton taşıma kapasiteli yüzer köprüye 2 otomobil veya bir otomobil bir kamyonet ya da bir römorklu traktör sığabilecek. Araçlar yüzer köprünün her iki ucunda bulunan galvaniz çelikten yapılmış hidrolikli rampalar vasıtasıyla iniş ve biniş yapacak. Aydınlatma sisteminde güneş enerjisinden yararlanılacak. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’na kadar köprünün tamamlanıp hizmete girmesi hedefleniyor.

150 BİN TL’YE MAL OLACAK

Konuyla ilgili bilgi veren Dalyan Belediye Başkanı CHP’li Arif Sarı, Köyceğiz Gölü’nden başlayıp, Dalyan Ağzı’ndan denize kadar olan 12 kilometre uzunluğundaki Dalyan Kanalı’nda böyle bir köprüye ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Başkan Sarı, "Belediye meclisimizin gündeminde olan bir konuydu. Dalyan Deniz Tekne Kooperatifi’nin hazırlayıp bize sunduğu yüzer köprü projesini meclisimiz de olumlu karşıladı" dedi.

Tekne kooperatifi ile ortak olarak yapılacak ve Muğla Valisi Fatih Şahin’in de olumlu karşıladığı projenin gelirinden karşı kıyıdaki Köyceğiz’e bağlı Çandır Köyü Muhtarlığı’nın da pay alacağını aktaran Başkan Sarı, "Denizkızı Restaurant önünden karşı taraftaki Horozlar Köyü Mevkii arasında yaklaşık 80 metrelik bir güzergahta çalışacak olan köprünün maliyeti 150 bin TL civarında olacak" diye konuştu.

2005’TE, KÖPRÜ PROJESİNE SICAK BAKILMADI

2005 yılında dönemin belediye başkanı ve siyasi partilerince kanalı karşıdan karşıya bağlayacak bir köprü projesi gündeme gelmişti. Köprünün yapılmasıyla 111 kilometre olan Marmaris Dalaman Karayolu 60 kilometreye inecek, 1.5 saatlik yolculuk süresi 35 dakikaya düşecekti. Ancak, Özel Çevre Koruma Kurumu’nun (ÖÇKK) köprü projesine sıcak bakmaması ve bölgedeki çevre ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkmasıyla köprü düşüncesi rafa kaldırılmıştı.

 

Editör: TE Bilişim