Uluslararası gemi sahipleri derneği INTERCARGO'nun yakın zamanda yayınlanan 2013-2022 Dökme Yük Gemisi Kaza Raporuna göre, kargo sıvılaşması dökme yük gemisi kayıplarıyla ilişkili en fazla can kaybına ve karaya oturma ile gemi kayıplarının da ana nedeni olmaya devam ediyor. 

Belge, Mayıs ayında Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün IMO Belgelerinin Uygulanmasına İlişkin Alt Komitesi'nin (III) bu hafta gerçekleşen 9. oturumu öncesinde sunuldu.

Rapor, filo büyümesinin olduğu bir dönemde güvenliğin arttığını ve gemi kayıplarının azaldığını net bir şekilde azaldığını ancak can kaybı içeren büyük olayların hala meydana geldiğini de gösteriyor.

Rapor, 2013 ve 2022 yılları arasında, 10.000 dwt'nin üzerinde 26 dökme yük gemisinin kaybolduğu ve 104 denizcinin hayatını kaybettiğinin rapor edildiğini vurguluyor.

Yalnızca 2022 istatistikleri, biri çarpışma, diğeri güç kaybedip dalgalı denizlerde batma nedeniyle iki dökme yük gemisinin kaybını ve bu olaylardan 12 denizcinin hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Rapor ayrıca, 70 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan dördü nikel cevheri ve biri boksit ile yükü olan beş dökme yük gemisi kazasından dördünün kargo sıvılaşması sonucu meydana geldiğinin altını çiziyor.

Gemi kayıpları açısından, karaya oturma, 2013 ile 2022 yılları arasında bildirilen en yaygın nedendi ve 12 dökme yük gemisinin (%46,2) kaybına neden oldu.

Editör: Nermin İstikbal