Karadeniz Petrol Zirvesi Başladı

Açılışta konuşma yapan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal : Petrol açısından dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye’nin petrol üretimine verdiği öneme değindi.

Uysal’dan sonra söz alan Türkiye Petrol Jeologları Derneği Başkanı: Derneğin yaptığı çalışmaları anlattı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı  Selim Kuneralp ise; “Karadeniz bölgesi bir zamanlar gerilimler bölgesi iken şimdi bir işbirliği bölgesi oldu.” Dedi. Kuneralp; şu hususlara değindi:

"Hidrokarbon yatakları açısından Karadeniz’in önemi 1900 lü yolların başlangıcına dayanır. Bu zamanlarda Karadeniz, Hazar Bölgesi petrollerinin ulaşımında kullanıldı. Bugün artık Türk Boğazlarını by-pass eden rotalar gündemde. Boru hatları rotaları belirlenirken en kısa ve en güvenli rotalar belirlenmeli. BTC başarıyla tamamlandı ve geçtiğimiz yıl devreye girdi. Geçtiğimiz on yıl içerisinde hidrokarbon ürünlerinin Türk Boğazları yoluyla taşınması tartışıldı. Türk Boğazları bölgesinde meydana gelecek bir kazanın felaket doğuracağı gerçeğinden hareketle alternatif taşıma rotaları üzerinde duruldu. Bakü-Tiflis-Ceyhan bunun sonucunda çıktı. Alternatif boru hatları hem güvenli hem de çevresel açıdan sürdürülebilir olmalı.”

Folklor gösterilerinden sonra açılış oturumları devam edecek.Gelişmeler DenizHaber’de…

DenizHaber.Com

Açılışta anadolu, Karadeniz ve Kafkas folklor gösterileri yapıldı.

Editör: TE Bilişim