Kaplan: Körfez'den Çıkan Balık Yenmez

CHP Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Körfez'de avlanan balık ve midyenin ağır metal içerdiğini söyleyerek yenmesinin sakıncalı olduğunu iddia etti

Mehmet Hilal Kaplan Körfez'in kirliliğine dikkat çektiği toplantıda Körfez'in üzerinde helikopterle dolaşarak çekilen kirlilik fotoğraflarını paylaştı. Kaplan, Kirlilik yüzünden yok olan balık türlerine de değinen Kaplan, "Marmara Denizi'nde son 50 yılda 40 balık türü yok oldu. Kirlilik engellenmiyor. Ben böyle dediğim zaman Başkan osmanoğlu alınıyor, kısıtlamalarda deniz önüne geçilmez. Ne yazık ki sanayinin denizle buluşmasını engelleyemedik" dedi. Kaplan ayrıca Körfez'de çok fazla ağır metal bulunduğunu, Körfez'den çıkan balıkların ve midyelerin yenmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

CHP Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan il binasında basın toplantısı düzenledi.Kaplan,Körfez'in kirliliğine dikkat çektiği toplantıda helikopterle dolaşarak çekilen kirlilik fotoğraflarını paylaşarak bir an önce önlem alınması gerektiğini vurguladı CHP Milletvekili Mehmet Hila! Kaplan Körfez'in kirliliğine dikkat çekerek önlem alınması gerektiğini vurguladı CHP Milletvekilli Mehmet Hilal Kaplan İl Başkanlığında İl Sekreteri Cihat Altmyuva ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Helikopterle Körfez'i gezerek fotoğraf ve videolarını çeken Kaplan, görüntüleri izleterek Körfez'de yaşanan kirliliğe dikkat çekti. Kaplan,Körfez'de denize girmeyi doğru bulmadığını midyenin yenmesinin de sakıncalı olduğunu söyledi.

'SANAYİ DENETİMSİZ'

Kaplan Kocaeli'nin sanayi kenti olmasıyla sağladığı avantajların yanında sanayinin denetimsiz olduğunu kaydederek, "Tüm Körfezi t helikopterle dolaştım. Limanların getirdiği sorunları yerinde tespit etmek istedim. Kocaeli bir sanayi kenti ve bu sanayinin getirdiği artıları kabul ediyoruz. Ama sanayinin denetimsizliği konusunda şikayetçiyiz. Bu denetimsizlik içinde bulunduğumuz coğrafyayı katlediyor. Bu kirlilik gelecek nesillerimiz için büyük sıkıntılar doğuracaktır" dedi.

'SAPANCA'DA TEHLİKE ALTINDA'

103 kilometrelik kıyıda 47 adet liman bulunduğunu kaydeden Kaplan, Körfez'deki kirliliğin Sapanca Gölü'nde de görüleceğini belirtti. Kaplan "Doğa harikası bir kentteyiz. Marmara Denizi'nde 103 kilometrelik bir kıyımız var. Ama bu kıyı şeridinde 47 adet liman bulunuyor. Görüntülerde de görülen kıyılardaki renk değişikliği denizin ortalarında da' var. Denizde ne zaman oksijen azalırsa tek hücreli algler yer değiştirerek su yüzüne çıkıyor ve renk değişiyor. Bunun anlamı da Körfez'de oksijen azIığıdır.Bu tehlike Sapanca Gölü'nde de olacak" şeklinde konuştu. 'İNSANLARIN DENİZLE BAĞI KOPMUŞ' Körfez'deki liman sayısının 47 olduğunu ve Marmara Denizi'nin insanlarla bağının koptuğunu söyleyen Kaplan, "Körfez'de bulunan 47 limanın 26'sı özel. Gelmişler fabrika açmışlar önüne de iskele kurmuşlar. Bu kadar limanın bulunmasının anlamı da Kocaeli'de yaşayan insanların Marmara Denizi'yle bağlan koparılmış demektir. Her liman yapıldığında deniz dolduruluyor. Deniz doldüKaplan, Körfez'in havadan çekilmiş kirlilik görüntülerini basın mensupların^ gösterdi ruluyor öyle özelleştirme yapıyorlar. Üç yıl içerisinde Körfez'e giren gemi 2 binden 3 bin 500 çıktı. Körfez'deki doğal yaşam böyle giderse yok olacaktır" ifadelerinde bulundu.

'BALIKTA AĞIR METAL VAR'

Kirlilik yüzünden yok olan balık türlerine de değinen Kaplan, "Marmara Denizi'nde son 50 yılda 40 balık türü yok oldu. Kirlilik engellenmiyor. Ben böyle dediğim zaman Başkan İbrahim Karaosmanoğlu alınıyor. Ufak tefek kısıtlamalarda deniz kirliliğinin önüne geçilmez. Ne yazık ki sanayinin denizle buluşmasını engelleyemedik" dedi.Kaplan ayrıca Körfez'de çok fazla ağır metal bulunduğunu,Körfez'den çıkan balıkların ve midyelerin yenmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Körfez'in kirliliğine 3te 1 ile Dilderesi'nin neden olduğunu kaydeden Kaplan, "Sadece İzmit Körfezi'nin üçte bir kirliliğine Dilderesi neden olmaktadır. Tüm kimyasal ve ağır metaller buradan geliyor. Dilderesi'nin ıslahıyla ilgili Bakan Veysel Eroğlu ile görüştüm. Kendisi söz verdi. Biz buraya gelen atıkların kimyasal arıtmadan geçerek gelmesini istedik. Bunları gündeme getirmemdeki sebep kesinlikle siyaset değil. Eğer şimdi önlem alabilirsek Marmara Denizi'ni 10 yıl içerisinde kurtarabiliriz" ifadelerine yer verdi.

MAVİ BAYRAK ALMAK ARTIK KOLAY

Mavi bayrak alan plajlarımızla ilgili bilgi veren Kaplan, "Ben son on yılda deniz kirliliğiyle ilgili verileri topladım. Verilere baktığımızda bir değişiklik yok. Ama görüyoruz ki plajlar çoğaldı. Önceden mavi bayrak veren uluslararası şirket 100 mililitre suda 100 koliform sayısı olduğu zaman mavi bayrak vermiyordu. Ama o sayı değişti ve 250 koliforma çıktı ve bu sayı sadece Akdeniz ülkelerine uygulandı. Yani deniz pis olarak kaldı fakat mavi bayrak aldılar. Mesela Kandıra'yı evsel atıklardan kurtardılar. Kimin emeği geçtiyse teşekkür ediyorum. Ama Marmara'yı da kurtarmak için önlemler alınmalıdır" ifadelerini kullanarak bu kentte yaşayanları deniz kirliliği konusunda uyardı. Deniz PINAR Mehmet Hilal Kaplan'ın havadan çekilen fotoğraflarla kirlilik nedenlerini anlattı

Editör: TE Bilişim