İzmit Körfezi Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ve Trafik Gözletme İstasyonu açılış töreni Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla gerçekleşti. Törende ayrıca Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, EDOK Komutanı Korgeneral Metin Gürak, AK Parti Milletvekilleri Cemil Yaman, Radiye Sezer Katırcıoğlu, İlyas Şeker, Zeki Aygün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Jandarma Komutanı Mehmet Karadeniz, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, GTÜ Rektörü Haluk Görgün, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, İl Başkanı Aydın Ünlü, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, KOTO Başkanı Semih Barış, Meclis Başkanı Akın Doğan ve çok sayıda davetli katıldı.

ÜLKE EKONOMİSİNİN CAN DAMARI

Vali Güzeloğlu şunları söyledi: "İzmit Körfezi Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ve Trafik Gözletme İstasyonu Gemi trafiğinin sorunsuz olarak uluslararası alanda rahatlamasını sağlayacak. Ülke ekonomisinin can damarı deniz yoludur. İzmit Körfezi Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ve Trafik Gözletme İstasyonu Sadece ticaret değil, güvenlik anlamında da çok önemli katkı sağlıyor. İlimize ve dünya denizciliğine hayırlı olsun.”

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Bazı hizmetler var ki varlığında çok farkında olmayız. Yokluğunu acı tecrübelerle biliriz. Bu tesiste bunlardan bir tanesi. Çok deniz kazalarıyla karşı karşıya geldik. ‘Bunları engellemek için ne yaparız?’ bunu hiç sormadık. Bu alanda yatırımları art arta yaptık. Kazaların önüne geçmek için bu sistemi İzmit’te kazandırdık. 1 Temmuz ‘da yaşanan Üsküdar vapurunun batmasıyla çok canımız gitti. Bu hizmeti bu açıdan Kocaelili olarak çok önemsiyorum” şeklinde konuştu. 

KENDİ GEMİMİZİ YAPAMIYORDUK

Bakan Işık şunları kaydetti: “Belki bugün bu açılışı yapmasaydık kimsenin haberi olmayacaktır. Türkiye denize sınırı olan bir ülke. Deniz ve deniz ticaretinden çok pay alma hakkımız var. Türkiye maalesef kendi gemisinin yapamayan bir ülkeydi. Bunu anlamak mümkün değildi. Erdoğan’ın verdiği talimat önemli bir sıçrama yapmamıza neden oldu. Savunma Sanayi’nde son derece önemli ve kritik projeleri yerli ve milli olarak üretme konumuna geldik. Şu anda kendi piyade tüfeğimizi, tankımızı, gemimizi yapıyoruz. 4’üncü gemiyi yakında indiriyoruz. Artık 7 bin 800 km den fazla denize sınırı olan bir ülkenin denizlerde söz sahibi olması herkesin göğsünü kabartıyor. 

KÖRFEZ ESKİDEN KOKUYORDU
Körfez’imiz eskiden kokuyordu. Şimdi pırıl pırıl. Körfez’e arıtılmamış bir tek litre su verilmiyor. Mavi bayrak alan sahillerimiz var. İSU’da ki bütün artıma tesisleri tıkır tıkır çalışıyor. Açılan tesis ile deniz yolu güvenliğini sağlayacağız. Bu projeyle İzmit Körfez’i daha güvenli olacak”

"30 ÜLKE İÇİNDE 14'ÜNCÜYÜZ"

Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan şu ifadelere yer verdi: “Geçmişi yaşayanlar bu tesisin ne anlama geldiğini biliyor. Ben denizciyim, problemler karşılaşıyoruz çözmeye çalışıyoruz. Ankara’ya gidiyoruz, deniz yok. Sizin bakış açısını bilmedikleri için paylaşamıyorlar. Ne mutlu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım en az bizim kadar denizi biliyor. Bugün çok özel gemileri yapabilir durumdayız. Dünyanın denizciliğini yönlendiren 30 ülke içinde 14’üncüyüz”