“ISO Standartlarının Deniz Çevresinde Uygulanması” Seminerinde Küresel Isınma ve Deniz Çevresine Etkileri Tartışıldı

Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) TC 8 – Gemi ve Deniz Teknolojileri yıllık toplantısı ilk defa Türkiye’de İzmir’de gerçekleşiyor. Alt grup ve alt komite çalışmaları 30 Ekim’e kadar Tepekule Kongre Merkezinde gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda 27 Ekim 2009 günü Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nda “ISO Standartlarının Deniz Çevresinde Uygulanması” konulu seminer düzenlendi. 60’a yakın yabancı ISO uzmanının ve öğrencilerin doldurduğu Çakabey Deniz Feneri Konferans salonunda Açılış konuşmalarını sırası ile:

Prof. Dr A. Güldem CERİT (DEU-DIYYO- Müdürü), Hakan ERGİN (TSE-Genel Sekreter Yardımcısı), Yaşar DURAN AYTAŞ (Denizcilik Müsteşarlığı, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü), Prof. Dr. Mehmet FÜZUN (DEU-Rektörü), Kpt. Charles PIERSALL (ISO TC 8 Başkanı) yaptılar.

Moderatörlüğünü IMO-MPEC Başkan Yardımcısı Kpt. Manuel NOGUEIRA yaptığı oturumda sekiz sunumyer aldı.

Kpt. Charles PIERSALL (TC 8 Başkanı) “ISO/TC 8- Güncel ve Gelecek Pazar İhtiyaçlarının Sürekli Giderilebilmesi İçin Gelişim” konulu sunumunda TC 8 Gemi ve Deniz Teknolojileri grubunun ne tür çalışmalar yaptığından ve özellikle son zamanlarda ISO 20008 Tedarik Zinciri Güvenlik Yönetim Sistemi serileri, Deniz Haydutlarına karşı alınması gereken önlemler, ISO 30000 Gemi Geridönüşüm Yönetim Sistemi serileri, Kutuplardaki Emniyet tedbirleri, Su altında yayılan ses gürültülerinin deniz hayatını etkilememesi için yapılan çalışmalar gibi bir çok önemli konunun TC 8 tarafından standartlaştırıldığından bahsetti.

Kpt. Charles PIERSALL Jack Westwood-Booth (IMO Deniz Teknolojileri Bölümü Başkanı) adına  yaptığı konuşmada ise “IMO’nun Güncelleme Girişimleri”: IMO’nun özellikle kutup bölgelerinde uygulayacağı yeni arama kurtarma ve emniyet operasyonları ve haydutlara yönelik güvenlik ile ilgili geliştirilen kuralları” açıkladı.

Sang-Soo SEO (Hyundai Kaplama Teknolojileri Müdürü) “PSPC’ler İçin Yeni İş öğesi Önerileri” başlıklı konuşmasında “Koruyucu kaplama performans standartları”nın oluşturulduğunu ve bunun ilk defa IMO kuralı olarak kullanılacağını açıkladı. Taslak çalışmanın IMO DE 48 tarafından hazırlandığını amacın korozyon kökenli hataların oluşmasını önlemek olduğunu belirten Mr. SEO en azından gemi kaplamalarının 15 yıl kullanılabilmesi için çalışıldığını anlattı.

Koichi YOSHIDA (ISO TC 8-SC 2 Başkanı) “Global Isınma” başlıklı konuşmasında dünyada karbondioksit emisyonunda 2007 yılında denizcilik endüstrisinin sadece %2.7 payının olduğundan, ve deniz endüstrisinin diğer endüstrilerden çok daha fazla çevreci bir endüstri olduğundan söz ederek Birleşmiş Milletlerin Kyoto protolü ile önlem almaya çalıştığını, IMO’nun ise A.963(23)2003 kuralları ile bunu sağlamaya çalıştığını açıkladı.

Robin TOWNSEND (LR-ISO TC 8-ISO 30000 Serisi Lideri) “ISO 30000 Serileri” başlıklı konuşmasında ISO 30000 serisi Gemi Geridönüşüm Yönetim Sistemleri Serisi standartlarının bir çoğunun yayınlandığını ve ISO 30001 Gemi Geridönüşüm Yönetim Sistemleri-Gemi Geridönüşüm Tesisleri En İyi Uygulamaları- Değerlendirmeler ve Planlar, standardının da Türkiye tarafından hazırlandığını ve bu standartların Hong-Kong Konvansiyonu gibi herhangi bir tonaj kısıtlaması getirmediğini açıkladı.

Doç Dr. Mustafa İNSEL (Türk Loydu Yön. Kur. Başkanı) “Klas Kuruluşları Açısından Standartların Uygulanması” başlıklı konuşmasında Klas Kuruluşlarının ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemleri serisi, ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemleri serisi, ISO 18000 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi serisi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi serilerinin Türkiye’deki uygulamalarını açıklayarak, uygulamalarda karşılaşılan problemleri değerlendirdi. Doç. Dr. İnsel, Akreditasyon, sertifikalama ve pazarların gözetiminde denizcilik standartlarının etkisini belirtti.

Emrah ERGİNER (TMMOB Gemi Mühendisleri Odası, İzmir Şubesi Yön. Kur. Başkanı) “Ticari Gemiler İçin Alternatif Enerji Kaynakları” başlıklı konuşmasında 2070’li yıllarda fosil enerji kaynaklarının giderek yok olacağını ve alternatif enerji kaynaklarının büyük önem arz ettiğini, ayrıca ilgili üniversitelerde ve bölümlerde alternatif enerji kaynakları ve uygulanması konularında Arge çalışmalarının arttırılması gerektiğini açıklayarak öğrencilerin bu konularda çalışmalara yönlendirilmesi gerekliliğinden bahsetti.

Yiğit Gülmez (DEU-DIYYO-Makine Bölümü 3. Sınıf öğrencisi) ise “DIYYOJEN” başlıklı konuşmasında 2010 yılında ABD’de düzenlenecek olan “Solar Splash” yarışları için DİYYO-JEN isimli güneş enerjili teknelerini nasıl inşa ettiklerini anlattı ve katılımcıların büyük ilgisi ile karşılandı.

 

 

 

Editör: TE Bilişim