Köktaş İnşaat Genel Koordinatörü Köksal Gülmez, İzmir’de yazlığı villası olan veya yeni yazlık, villa, inşaat yaptırmayı planlayanlara ’rutubet ve nem’ uyarısında bulundu.

Köksal Gülmez, özellikle yazlık, villa, tatil köyleri, siteler bunlar gibi yapılarda zamanla bulunduğu bölge hava şartlarına bağlı olarak nem ve rutubetlenme görüldüğünü, bunların sonucunda da duvarların boya ve sıvalarında kabarmalar oluştuğunu, zamanla dökülmeye başladığını ve sağlık açısından son derece olumsuz şartlar oluşturduğunu söyledi.

Nem ve rutubet nedeniyle evlerde oluşan bu tip hasarların ek olarak tadilat maliyeti yarattığını anlatan Gülmez, "Bu yüzden mutlaka evlerin dış cepheleri, çevresi yalıtımlı yapılmalıdır. Ayrıca binaların dış yüzeyleri belli bir seviyeye kadar, Çevre Yürüyüş yolları Tretuarları yalıtım ve izolasyon yapılıp doğal taş ile kaplanabilir. Eski köy Evleri tamamen doğal taş veya kerpiçten yapılırdı hem sağlık hem de hava sirkülasyonu açısından en güzeli ve en faydalısıydı maalesef günümüz de maliyetler yüzünden doğal taş evler yapmak her bütçeye uygun değil ama en azından evlerin villaların yazlıkların tatil köyleri gibi deniz kıyısında bulunan yapıların dış cephelerinde tabandan başlayarak gerekli seviyelere kadar alt yalıtımı yapılarak Doğaltaş ile duvar kaplaması yapmak bina etraflarının yürüyüş yolları yalıtımlı bir şekilde doğal taş ile döşeme yapmak Nem, Rutubet Sıva Dökülmesi Kabarmalar gibi hem sağlık açısından etkili hem de görüntü kirliliği oluşturup tekrar maliyet yapılarak tadilata yol açan bu sorunların önüne geçilmesini sağlayacaktır. Böylelikle evinizin dış ve iç cephesinde duvarlarında sıva ve boyalarında kabarmalar gibi olumsuz görüntüler oluşmayacaktır" dedi.

Bir kaç yıl geçmeden tadilata gidiliyor

16 yıldır inşaat sektöründe olduğunu kaydeden Gülmez, inşaatın güvenli, modern yapılması kadar dayanıklılık özelliğinin de önemli olduğunu ifade etti. Bir çok inşaatta bir kaç yıl geçmeden tadilata gidilebildiğini kaydeden Gülmez, "Tabi ki inşaatlarda dış etkenlere bağlı olarak bazı yıpranmalar olabilir. Ancak inşaata henüz başlarken, bu dış etkenleri düşünüp, binanın bu etkilerden korunacağı bir yapının inşa edilmesi gerekir. Böylece uzun yıllar tadilat sorunu olmaksızın sağlıklı yaşayabilirsiniz’ dedi. Ayrıca Gülmez, firmalarının doğaltaş, üst yapı ve altyapı alanlarında faaliyet gösterdiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: iha