İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Mezunları Derneği tarafından 2014 yılından beri düzenlenen geleneksel mezunlar gününün onuncusu 26 Mayıs tarihinde İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde mezun ve öğrencilerin geniş katılımı ile gerçekleştirildi. Geleneksel Mezunlar Günü etkinliği son birkaç yıldır fakülte yönetimi ile iş birliği halinde Üniversite’nin organize ettiği İTÜ Günü ile aynı gün düzenlenmekte olup, etkinlikte Fakütle Dekanlığı tarafından 40., 30., 20. ve 10. yıl mezunlarına anı belgeleri ve hediyeleri de veriliyor.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ve kaybedilen meslektaşlar için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program İTÜ Rektörlüğü’nün hazırladığı İTÜ Günü videosunun izlenmesi ile devam etti. Dekan Prof. Dr. Ömer Kemal Kınacı’nın açılış konuşmasının ardından konuşmasını gerçekleştiren İTÜ-GİMDER®️ Başkanı Haluk ÇOBAN, derneğin son bir senelik faaliyetlerini ve Fakülte’ye sağlamış olduğu katkıları paylaşırken, derneğin gelecek dönemdeki planlarına da değindi. Haluk ÇOBAN’ın ardından TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Bülent HÜSEYİNOĞLU konuşmasında Gemi Mühendislerinin topluma katkısı ve toplumdaki önemine değinmiştir. 

Sinem DEDETAŞ

Açılış konuşmalarının ardından, mezunlar adına konuşma yapmak 2004 mezunu T.C. Üsküdar Belediye Başkanı Sinem DEDETAŞ kürsüye çıkarak, 25 yıllık öğrencilik ve Gemi Mühendisliği hayatında İTÜ’nün kattıklarını, Gemi Mühendisliğinin ve denizciliğin önemini anlatarak gemi mühendislerini yetiştiren değerli hocalara şükranlarını sundu.

Resize 10

Tören sonunda Sinem Dedetaş'a sınıf arkadaşları ile birlikte 20. Yıl mezuniyet belgesi takdim edildi.

Gelenekselleşmiş Nostalji Dersi için ise 1994-2006 yılları arasında İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde Gemi İşletmeciliği ve Denizcilik Ekonomisi dersleri veren eski Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı, Büyükelçi Suat Hayri AKA sahneye davet edildi. Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’ndeki hocalık yıllarından ve kendi öğrencilik yıllarından eğlenceli anılar paylaşıp, denizcilik tarihine kısaca değinerek bugün dünya denizciliğinin içinde bulunduğu güçlükler ve fırsatlara dair değerlendirmelerde bulundu .

Balıkçı, Yarı Batık Tekneye Yapışarak Hayatta Kaldı Balıkçı, Yarı Batık Tekneye Yapışarak Hayatta Kaldı

Resize 7

İTÜ-GİMDER®️ tarafından ülkemizde gemi inşa ve denizcilik sektörünün gelişmesi için verilen katkılardan ötürü takdim edilen Onur Ödülü; 1963 Mezunu, Gemak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis İsmet ÜNER adına Gemak Grup Endüstriyel Projeler Direktörü  Ahmet BODUR’a takdim edildi.

Resize 8-1

İTÜ-GİMDER®️ tarafından ülkemizde gemi inşa ve denizcilik sektörünün gelişmesi için verilen katkılardan ötürü verilen bir diğer Onur Ödülü ise akademi ve özel sektörde yerli denizaltı geliştirme çalışmaları yürüten DATUM A.Ş. adına Dr. Münir Cansın ÖZDEN’e takdim edilmiştir. Dr. Münir Cansın ÖZDEN konuşmasında bir mesleği öğreten bir hocanın aynı zamanda o mesleği icra etmesinin öneminden bahsetti. 

Ardından 10. Mezunlar Günü’nün gerçekleştirilmesi için sağladıkları katkılardan ötürü değerli sponsorlara İTÜ-GİMDER®️ tarafından plaketleri takdim edildi. Altın Sponsor KRM YAT firması adına Sn. Didem PİRAVADİ, Gümüş Sponsorlar GEMAK adına Sn. Ahmet BODUR, SIRENA MARINE adına Sn. Gürsel DÖKÜK, MARITIME MONTERING TÜRKİYE adına Sn. Özgür ÜSTÜNER, Bronz Sponsorlar MORE MARINE adına Sn. Emre KOCADERELİ, B&I YAT adına Sn. İrfan BAŞAR, SCHOTTEL adına Sn. Erkan ERGÜN, BERG PROPULSION adına Sn. Taner GÜNDOĞDU ve XMAR MARINE adına Sn. Ahmet YALVAÇ plaketlerini teslim aldılar.

Resize 00​​​​​​​

Konferans salonundaki törenin son aşamasında ise Fakütle Dekanlığı tarafından 30., 20. ve 10. yıl mezunlarına anı belgeleri ve hediyeleri takdim edildi. Okula giriş fotoğraflarıyla birlikte sahneye çağrılan mezunlar eski günleri neşe içinde yad etme imkanı buldular.

10. Geleneksel Mezunlar Günü’ne sektörün önde gelen isimlerinin yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahri Çelik de katılım sağlayarak 30. Yıl Mezuniyet belgesini alan isimlerden biri oldu.

Törenin tamamlanmasıyla birlikte fakülte orta bahçesinde geleneksel aile fotoğrafı çekilerek, canlı müzik ve tüm katılımcıların güzel sohbetleri eşliğinde öğle yemeğine geçildi.

Editör: Nermin İstikbal