'Mükemmel hatalar zinciri'

Costa Concordia gemisinin adım adım felakete nasıl gittiği Hollandalı seyir haritaları yazılım firması QPS tarafından üretilen simülasyonla adım adım ortaya çıkarıldı.

Buna göre Costa Concordia, olarak nitelenen mükemmel hatalar zinciri sonucunda Giglio  kayalıklarına çarpmış.

Geminin kayalıklara çarpmasında 3 faktörün etkili olduğu uzmanlar tarafından değerlendiriliyor:

1- Yanlış Rota: Gemnin adaya yaklaşım rotasını 'yanlış ve acemice' bulan uzmanlar, geminin eğer adada bir gövde gösterisi yapacaksa bunun çok daha profesyonelce yapılabileceğini ve bu amaçla çizilecek rotanın 'Gemiyi çaresiz durumda bırakmayacak' bir rota olması gerektiğini değerlendiriyor. Buna göre geminin dik bir açıyla ve 16 knots gibi yüksek bir süratle adaya yaklaşması, keskin bir dönüş yapmasını gerektirmiş, bu kekin dönüş hızın da etkisiyle geminin kayalıklara doğru 'sürüklenmesine' neden olmuş. 

2- Uygunsuz hız: Geminintehlikeli kayalıkların bulunduğu bölgeye 16 knots hızla girmesinin 'vahim bir hata' olduğu değerlendiriliyor. Uzmanlara göre 'kesinlikle liman manevrası hızına (bu gemi için 5-6 knots)  inilmeliydi'.

3-Hatalı manevra: Gemi kayalıklardan yine de kurtulabilirdi.  Aşağıdaki ilk fotoğraftan görüleceği gibi geminindenge kanadı (stabilizer fin) hiç hasar görmemiş. Bu kanat geminin baş tarafına doğru yer alan ve 5 metre kadar dışarıya çıkan ve yalpaya düşmeyi engelleyen bir sistem. Buna göre geminin bağ tarafı en az 5 metre kayalıklardan açık geçmiş. Geminin baş tarafı kayalıklardan kurtulduktan sonra tam ters yönde yapılacak bir manevra ile  kıç taraf da kayalıklardan kurtarılabilirdi. Bu yapılmamış. 

Gemi kayaya 16 knots süratle çarpmış, yaklaşırken hiç yol kesmemiş

AIS verielri geminin kayalıklara 16 knots hızla yaklaştığını ve hiç yol kesmediğini gösteriyor.

Gemi hızla sancağa dönerken geminin kıç tarafı savrularak hızla kayaya çarpmış. Gemi çarpmanın şiddetiyle bir süre kayaya sürtünerek ilerledikten sonra kayadan ayrılmış. Bu esnada karinesinde 70 metre uzunluğunda yırtık oluşmuş. 

Ne yapılmalıydı?

Uzmanlara göre gemi denizcilerin hiç istemediği 'çaresiz duruma' düşürülmüş. Uzmanlar, kaptanın ilk yaklaşma açısndan kaptanın geminin çaresiz duruma girdiğini anlaması ve hemen sürati düşürerek başiter ve kıçiterlerini kullanabileceği bir hıza inmesi ve bu şekilde kayalıklardan kurtulması gerektiğinin altını çiziyor. 

Costa'nın patronu: 'Kaptan gösterişi sever, ama yetenekli'

Costa'nın CEO'su ve Başkanı Pierluigi Foschi, dün yaptığı açıklamada Kaptan Schettino'nun egosu yüksek ve gösterişi seven bir yapıda olduklarını bildiklerini ancak mesleki olarak hep st düzey performans gösterdiğini söyledi.

Foschi, gemilerde kaptanların artık 'Mutlak güç' sahibi olmaması gerektiğini savundu. 

 

İŞTE FOTOĞRAFLARLA ADIM ADIM HATLAR ZİNCİRİ

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Editör: TE Bilişim