İstanbul'da Ticari Tekne Turizmine Büyük Darbe

Yapılan yeni uygulama ile günübirlik tur yapan ticari yatların alabilecekleri yolcu sayısı yatak sayısına bağlı tutuldu. 

Tekne sahipleri, turizm sezonu başlangıcında uygulamaya konulan yeni kural ile hazırlıksız yakalandıklarını ifade ederken, tenezzüh teknelerine avantaj sağlayan bu uygulamanın haklı gerekçelere dayanmadığını ileri sürüyorlar. 

Yeni Genelge

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankaya imzalı bir genelge yayınlayarak bölge liman başkanlıklarına ve liman başkanlıklarına  gemi, deniz ve içsu araclarının kayıt işlemlerinde kullanılan "Gemi Sicili Için Gemi Cinsleri Tanımlamaları" içerisinde yer alan bazı gemi cinslerinin, gelişen ve çeşitlenen turizm sektöründe ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara cevap vermesi ve uygulamada karşılaşılan sorunların çözümü açısından yeniden düzenlenmesi gerektiğini gerekçe göstererek, ticari yatlara verilen "günübirlik kapasite" uygulamasının kaldırıldığını ve kapasitenin, ticari yatlar günübirlik tur dahi yapsalar, yatak kapasitesi ile sınırlı tutulacağını bildirdi. Liman başkanlıkları ve Sahil Güvenlik birimleri kontrollerde yeni kuralı uygulamaya sokunca, İstanbul'da turizm hizmeti veren ticari yatlar 3-4 kişiden fazla yolcu alamaz noktaya geldi. 

"Sezon başlarken elimizi kolumuzu bağladılar"

Bahse konu genelgede "3513 kodu altında yer alan Gezinti (Tenezzüh) Gemisi tanımında "12'den fazla yolcu taşıyan" ibaresi yer aldığından belirtilen cinsteki gemiler 12 ve daha az yolcu taşıyamamaktadır. Bahse konu kısıtlama sahada yapılan uygulamalarda sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle, özellikle kalabalık turları kullanmak istemeyen sadece aile veya arkadaş grubuyla gezinti yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler, Ticari Yat cinsi altında belgelendirilmiş gemiler ile Liman Sefer bölgesinde günlük tur yapmak zorunda kalmaktadır. Gezinti (Tenezzüh) Gemisi ile aynı faaliyeti yapan bu gemiler gemiadamı donatımı bakımından Gezinti (Tenezzüh ) Gemisinden l(bir) gemi adamı daha az donatılmakta ve bu durum eşitsizliğe neden olmaktadır. Yapılan düzenleme ile Gezinti (Tenezzüh) Gemileri 12 ve daha az yolcu taşıyabileceğinden bahse konu faaliyetin ticari yat cinsi altındaki gemiler ile yapılmasına izin verilmeyecektir. Her geminin kendi cinsi ile tanımlanan faaliyetini yapması sağlanacaktır." İfadesinin hatalı oldğunu ileri süren turizmciler: "12'den az yolcu taşıyamamaktadır şeklinde bir ifade nasıl kullanılabilir. Yani 100 kişilik kapasite verilmiş bir tekne 1 kişi taşıyor diye niye 12'den az kişi taşıyorsun denilebilir mi? En az 12 kişi taşıyacaksın diye bir kural olabilir mi? Gerekçe haksızdır. Tenezzüh tekneleri elbette ki 12'den az kişi de taşıyabilir. Mevcut mevzuat bunu engellemiyor. Dolayısıyla aslında olmayan bir sorundan yola çıkılarak bizim turizm sezonu başlarken elimizi kolumuzu bağladılar" şeklinde konuştular. 

"Tenezzüh tekneleri büyük, haksız rekabet yapmıyoruz"

İsminin açıklanmasını istemeyen ve boğazda 6 teknelik filosu bulunan bir turizmci ise; "Tenezüh teknesi 5-6 yıllık bir uygulama ama nedense biz ticari yatlar hep üvey evlat muamelesi görüyoruz. Tenezzüh tekneleri 50 metrenin üzerinde tekneler. Bizimn teknelerimizin çoğu 20 metrenin altında, 25 metrenin üzerinde tekne yok. Bu durumda neden bir kişi daha fazla istihdam edelim. Büyük tekneler zaten iş kapasiteleri ile bu istihdamı yapmak zorundalar. Onlar fazla sayıda yolcu taşıyor. Biz onlarla haksız rekabet yapmıyoruz. Ayrıca bu iş yapılacak idiyse sezon bitiminde önceden uyaılarak vakit verilerek yapılmalıydı. Bir belgeyi almak aylar sürüyor. Biz ticari yat olarak neden günübirlik sefer tapamıyoruz ve neden tenezzüh teknesi belgesi almak zorundayız mantığını anlamadım" şeklinde konuştu. 

Tamer Köseoğlu: "339 turizmci zor durumda, yetkili makamlara ilettik, çözüm bekliyoruz"

İstanbul Turizm İşletmeleri Ticari Motoryatlar Derneği Başkanı ve Den Den teknelerinin sahibi Tamer Köseoğlu, DenizHaber.Com'a yaptığı açıklamada yetkili makamlara sorunu ilettiklerini ve bir çözüm bulunmasını umduklarını ifade etti. 

Köseoğlu; şunları söyledi: 

"İstanbul da 339 adet Turizm İşletme Belgeli Ticari yat mevcuttur. İstanbul da Ticari Yatlarda konaklama yapılmadığından dolayı kamara zaten kullanılmıyor. İstanbula turistik ve ticari amaçla gelen yüksek bütçeli yabancı misafirlerimize ülkemizin tanıtımı adına daha kaliteli ve lüks hizmet vermek adına ticari yatlar tercih edilmektedir. İstanbul Ticari Yatlar cins değişikliği yapmak isteseler dahi ellerindeki "ticari yat" olarak denize elverişlilik belgesi almış ve ticari yat mevzuatına uygun bu teknelerin çoğu "dolmuş motoru" sınıfındaki tenezzüh teknesi sınıfındaki mevzuata uygun değildir. Cins değiştirmeleri mümkün değildir. Mevcut Ticari Yatların birçoğunun günübirlik, gezi tenezzüh çevrilmesi; gerek inşa yapısı, gerek yapım malzemesi, gerek iç dizaynı, tüzük gereği imkan dahilinde bulunmamaktadır.  Liman başkanlığının belirlediği teknenin mevcut kapasite ve oturma yemek düzenine göre liman sınırları içinde günlük ve saatlik turlar düzenlenmesi yönünde taleplerimizi ilgili makamlara ilettik."

Kalabalık tur tercih etmeyen küçük grupların, bazı yabancı turistler ve yerli misafirler ile iş insanları kalabalık gezinti teknelerini tercih etmek istemediklerini,  bu grupların  ticari yatları tercih ettiklerini ifade eden Köseoğlu; "Bu grupların da hizmet alabilmesi için ticari yatlardaki kapasite sorunu çözüm beklemektedir. Bütçesi düşük olanlar gezi ve tenezzüh teknelerini tercih etmektedirler. Dolayısı ile ticari yatlarda, günübirlik teknelerin müşterileri farklıdır." şeklinde konuştu. 

Halen İstanbul'da faaliyet gösteren Ticari Yatların Turizm işletme Belgelerinde mevcut olan kişi sayılarının üzerinde seyir yapmaları halinde, Sahil Güvenliğin rapor tuttuğu ve İstanbul İl Kültür Müdürlüğü ne sevk ettiği ve 20.000-TL idari para cezasına tabii tutulduğunu söyleyen Tamer Köseoğlu; tenezzüh tekneleri gözünden olaya bakılmaması gerektiğini ifade etti. Köseoğlu "Beklentimiz, İstanbuldaki Ticari Yatların Liman Başkanlığı tarafından teknenin stabilitesine göre belirlediği azami yolcu sayısının, konaklamalı turlara göre hesap edilen yatak sayısına göre değil  günübirlik turlarda eskiden beri olduğu gibi oturma yemek düzenine göre uygun olarak belirlenmeye devam edilmesi yönündedir." dedi. 

Editör: Fulya Tekin