İstanbul'da balıkçılar sezonu erken kapattı

İstanbul'daki birçok büyük balıkçı teknesi 45 gündür denize açılmıyor.

İstanbul'daki birçok büyük balıkçı teknesi 45 gündür denize açılmazken, balıkçılar av sezonunun bitmesine bir ay kala gelecek sezon için hazırlık yapmaya başladı. Rumeli Feneri'ndeki balıkçılar, balık fiyatlarındaki artışı ve denizlerin verimsizleşmesini değerlendirdi.

Kaptan Şener Deniz, 1 Şubat'tan beri balığa çıkmadıklarını belirterek, sezonun bitmesine bir ay kalmasına rağmen birçok teknenin av için denize açılmadığını söyledi. İşçilik maliyetlerinin her yıl daha da yükseldiğini dile getiren Deniz, kazançlarının maliyetleri karşılamaması üzerine tekneleri bağladıklarını aktardı.

Deniz, üretimin durması üzerine balık satıcılarının donmuş balığa yöneldiğini anlatarak, "Üretim durdu, donmuş balığa talep arttı, bundan dolayı fiyatlar yükseldi. O balıkları biz tuttuğumuz halde o kazanç asla bize yansımıyor. Bizden alınış fiyatlarıyla satılış fiyatları çok farklı" dedi.

Tekneler 1,5 aydır limanda bağlı

Bu yıl tutulan balığın az olmasında soğuk havanın etkili olduğunu vurgulayan Deniz, balıkçıların genel durumu hakkında şu bilgileri verdi: "Biz 1,5 aydır teknelerimizi bağladık. Adamlarımızı gönderdik, boşta duruyorlar. Mağdur durumdayız. Başka yapacak işimiz yok. Çünkü denizlere aşinayız. Şu an İstanbul'daki balıkçıların yüzde 30'u balık avına çıkabiliyor. Şu limanda bütün tekneler bağlı. Trol tekneleri de 3-5 kasa kadar balıkla idare ediyor."

Tekne kaptanı Mustafa Yalçın ise teknelerinde 25-30 kişinin çalıştığını ifade ederek, giderleri karşılayamadıklarını söyledi. Sezonun bir bölümünde palamut bolluğu yaşandığını hatırlatan Yalçın, daha sonraki dönemlerde balık tutmakta zorlandıklarını kaydetti. Yalçın, İstanbul'da balık fiyatlarındaki artışa değinerek, "Bu fiyatlar daha da artar. İnsanlar kültür balıkçılığına güveniyor. Onların da muhakkak fiyatları artacak" dedi.

Tekne takımlarının fazlalığının en büyük sorun olduğuna işaret eden Yalçın, çalışan sayısı ve tekne boyutunda standartların belirlenmesi gerektiğini söyledi. Yalçın, limandan 12 liraya çıkan 8-9 kilogramlık bir kasa balığın satış fiyatının 90 lirayı bulduğunu dile getirerek, kendilerinin bekledikleri kazancı sağlayamadıklarını bildirdi.

"İşçilere verecek para bulunamıyor"

Tekne çalışanı Cengiz Deniz ise gelecek sezon için hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, devam eden av sezonundan bekledikleri verimi alamadıklarını aktardı. Sezonun verimsizlik nedeniyle fiili olarak bittiğini ifade eden Deniz, "İşçilere verecek para bulunamıyor. Her takımın günlük masrafını karşılaması lazım. Avcılar eylüle hazırlanıyor. Ama o zaman da ne olacağı belli değil. Geçen yıl bu zamanlar daha iyiydi. Artık herkes kendini kurtarmaya çalışıyor" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim