Bağcılar Belediyesinin Ramazan Etkinlik Alanı’ndaki programına konuk olan Prof. Dr. Mehmet Çelik, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’e büyük haksızlıklar yapıldığını belirtti.

Bağcılar Belediyesinin Ramazan Etkinlikleri kapsamında söyleşileri devam ediyor. Düzenlenen söyleşiye katılan Prof. Dr. Mehmet Çelik, geçmişte tarih kitaplarında Fatih Sultan Mehmet ile İstanbul’un fethinin küçük gösterilip çok kötü anlatıldığını söyledi. Fatih Sultan Mehmet’in fetih sonrası birçok değerli ilim adamını sürdüğünün iddia edildiğini de belirten Çelik, “En büyük iftira budur. İstanbul’dan Fatih döneminde gönderilen bir tane bilim adamının ismini söylesinler mesleğimden istifa edeceğim. Yalan söylüyorlar. Fatih Sultan Mehmet’e iftira atıyorlar” dedi.

Rumeli Hisarı’ndaki restorasyon çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Çelik, İstanbul’un fethinin 500.yılına girildiğinde ülkemizde kutlama yapmak ve tarihi halk ile buluşturmak amacıyla bu çalışmanın başlatıldığını kaydetti. O dönem Bakanlar Kurulunda uzun münakaşa yapıldığını anlatan Prof. Dr. Çelik, hükümetin cami ve medreseye dokunup restore etmekten çekindiğini belirtti. Çelik, “Hükümet diyor ki; laiklik çığırtkanlığı yapmadan Rumeli Hisarı’nı restore edelim. O dönem gecekonduların olduğu üç mahalle vardı. Hükümet zabıtaları gönderdi. Kavgalar çıktı. Atatürk posteri açtılar. Bayraklar açtılar. Laiklik sloganları attılar. Buna rağmen Demokrat Parti boşaltıp restorasyon başlattı. O dönemin basını çok sert muhalefet yapıyor. Cumhuriyetin yıkıldığını ve hilafetin geri getirilmeye çalışıldığını yazıyor. Çok enteresan manşetler atılmış ve haberler yapılmış” dedi.

Çelik, Osmanlı döneminde denizci leventlerin namaz kıldığı Cuma Mescidi’nin de restorasyonun laiklik ve şeriatla ilgisi olmadığını göstermek için yıkıldığını da anlattı. Bu alanda yıllarca konserler verildiğini da belirten Çelik, “Hamdolsun artık dünya değişiyor. AK Parti döneminde o mescit yeniden eski haline uygun yapıldı. Minaresinin şerefesi de yapıldı” dedi.

“Yalan söylüyorlar”

Tarih kitaplarında Fatih Sultan Mehmet ile İstanbul’un fethinin küçük gösterilip çok kötü anlatıldığını da vurgulayan Çelik, bazı çevrelerin de karalamalarda bulunduğunu söyledi. Fatih Sultan Mehmet’in fetih sonrası birçok değerli ilim adamını sürdüğünün iddia edildiğini hatırlatan Çelik, bunun yalan olduğunu söyledi. Çelik, “Bu bilim adamlarının Orta Çağ’ın karanlığında yaşayan Avrupa’yı reform ve Rönesans hareketleriyle uyandırdığı söylendi. Fatih Sultan Mehmet’in yanlış yaptığı yalanı ortaya atılıyor. En büyük iftira budur. İstanbul’dan Fatih döneminde gönderilen bir tane bilim adamının ismini söylesinler mesleğimden istifa edeceğim. Yalan söylüyorlar. Fatih Sultan Mehmet’e iftira atıyorlar” diye konuştu.

O dönem Bizans’ta bir tek bilim adamı olmadığını kaydeden Çelik, Bizans imparatorlarının mezhep kavgası yüzünden Süryani, Ermeni, Kıpti, Marunileri ve Keldanileri katlettiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: iha