İskenderun Körfezinde kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin İskenderun Asliye Ticaret Mahkemesinin verdiği tedbir kararı, itiraz üzerine yine aynı mahkeme tarafından kaldırıldı.

İskenderun Asliye Ticaret Mahkemesi ise 14 Haziran 2019 tarihli Kararı ile,  31.12.2018 tarihli 30642 sayılı (4. Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca İskenderun Körfezi’nde kılavuzluk hizmeti vermek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş olan Anadolu Kılavuzluk Hizmetleri A.Ş.’nin yetkisini kaldırmış  ve hizmet izin belgesi ve hatta kılavuz kaptanı bile bulunmayan Dekaş-Med Marine konsorsiyumu’nu hizmetleri vermesi için yetkilendirmişti. 

Bunun üzerine İdare (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı), İskenderun Liman Başkanlığı’na bir yazılı talimat göndererek idare'nin yetki alanına müdahale niteliğindeki bu işlemin uygulanmamasını istemişti. İdare, ayrıca, İskenderun Asliye Ticaret Mahkemesi’ne de bir bilgilendirme yazısı yazarak, Ticaret Mahkemesi’nin  Kararında yer alan ifadelerin idari işlem niteliğinde olduğunu ve Anayasa Md. 125 uyarınca idari işlem niteliğinde karar verilemeyeceğini hatırlatmıştı.

Bugünkü Duruşmada Tedbir Kaldırıldı

İskenderun Asliye Ticaret Mahkemesinde bu sabah gerçekleşen dava duruşmasında öncelikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Mahkemeye göndermiş olduğu 20.06.2019 tarihli bilgilendirme yazısı okundu. 

Duruşmada Davacı Vekilleri, ihtiyati tedbir kararına yapılan itirazların reddini, devam etmekte olan hizmetlere ilişkin gelirlerin depo edilmesine ilişkin dilekçelerinin kabulünü talep etti. 

Mahkeme, duruşmada aldığı arar karar ile, İdare'nin 20.06.2019 tarihli bilgilendirme yazısında ifade ettiği "tedbir kararının fiilen uygulanabilirliğinin mümkün olmadığına" ilişkin bilgiyi gerekçe kabul ederek, tedbiri kaldırdı ve tedbirin kaldırıldığına ilişkin ilgili taraflara hemen müzekkere yazılmasına hükmetti. 

Mahkeme ayrıca görev ve yetki itirazlarının reddine ve gelirlerin depo edilmesine ilişkin talebin de ayrı bir dava konusu olması gerektiğinden reddine karar verdi. 

Editör: TE Bilişim