Endonezyalı denizcilik yetkilileri, yasak bir bölgede gemiden gemiye transfer yaptıkları içim İranlı bir tankeri ve Çin tarafından işletilen bir VLCC'yi tutukladı. Endonezya sahil güvenliğine göre, iki gemi AIS sistemlerini devre dışı bırakmış bir şekilde çalışıyordu ve telsiz çağrılarına yanıt vermedi.

Pazar sabahı devriye gezen Endonezya Sahil Güvenlik'e ait KN Marore-322, Penjantan Adası'nın yaklaşık 20 deniz mili doğusunda radarda herhangi bir AIS sinyali olmayan 2 gemi tespit etti. Saat 06.00 civarında, Marore-322, radarda tespit edilenin gemiden gemiye transfer gerçekleştiren iki ticari tanker olduğunu tespit etti. Kimliklerini gizlemek için geminin isimlerinin üzerinin kapatıldığı anlaşıldı.

İlk incelemede, tankerlerden birinin İran bayraklı VLCC Horse ve diğerinin Panama bayraklı Çin tarafından işletilen VLCC Freya olduğunu ortaya çıktı.

Endonezyalı yetkililer, tankerlerin belirlenmiş bir bölgenin dışına demirleyerek kuralları ihlal ettiğini iddia ediyor. Yasadışı koşullarda gerçeleşen gemiden gemiye yakıt transferi, bayrak durumlarını göstermemek ve AIS sistemlerini kapatmanın yanısıra Freya isimli tankerin petrol sızdırdığı da iddialar arasında.

Her iki tanker de soruşturulmak üzere Batam'a götürüldü.

Pole Star tarafından sağlanan verilere göre, Freya'nın AIS sinyali en son 2 Ocak'ta Singapur Boğazı'nın kuzey ucuna yakın bir yerde iken ticari bir uydu servisi tarafından alındı. Horse, İran'ın ABD yaptırımlarını atlatma çabalarındaki rolüyle tanınıyor. Geçtiğimiz eylül ayında Venezuela'ya işlenmiş petrol görütrmüş ve ham petrol ile İran'a geri dönmüştü. Her iki ticari seyir de Amerikan yaptırımlarını ihlal etmişti.

Editör: TE Bilişim