İran mahkemesi, İran donanmasının gemiyi zorla durdurmasından bir yıl sonra Advantage Sweet tankerindeki ham petrol kargosuna el konulması emrini çıkardı.

İran basınında çıkan haberlerde Advantage Sweet  adlı tankerden Amerikalı olarak bahsediliyor ancak ancak Marshall Adaları'na kayıtlı geminin nihai sahipleri Şanghay Pudong Kalkınma Bankası'nın bir parçası olan Çinli bir kiralama şirketi. 2012 yılında inşa edilen 159.000 dwt'luk gemi, İsviçreli Advantage Tankerler için Genel Denizcilik Nakliyat adlı Türk şirketi tarafından işletiliyordu. Nisan 2023'teki ele geçirme sırasında şirket, Chevron'a kayıtlı olarak faaliyet gösteriyordu.

İTÜBOA Deniz Kazaları Çalıştayı düzenledi İTÜBOA Deniz Kazaları Çalıştayı düzenledi

Gemi, 25 Nisan 2023'te Houston'a gitmek üzere Kuveyt'ten kısmi bir rafine ürün kargosu yükledi. Umman Körfezi'nde seyir esnasında gemiye çıkan İran güçleri tarafından İran sularına yönlendirildi.

Burada mahkeme kararıyla tankere "el konulduğu" bildirildi.

İran medyası, mahkemenin nadir görülen bir genetik cilt bozukluğu olan Epidermolizis Bülloza'dan muzdarip İranlı hastaların açtığı dava sonrasında karar verdiğini bildirdi. Davanın, İsveçli özel bandaj ve pansuman üreticisinin, ABD ve Batı yaptırımları nedeniyle malzemeleri İran'a satmayı reddetmesine dayandığı bildiriliyor. İran gemisiyle çarpışmaya ilişkin daha önceki suçlamalardan söz edilmedi.

İran, kargoya daha sonra mahkeme kararıyla el konulduğunu söyledi. Kargoya yaklaşık 50 milyon dolar değer biçiyorlar.

Editör: Nermin İstikbal