Bu hafta, 174 ülkeden üst düzey hükümet yetkilileri Uluslararası Deniz Ticaret Odası'nın önerdiği karbondan arındırma fonu ana gündemiyle bir araya geldi.

IMO Deniz Çevresini Koruma Komitesi (MEPC), her bir ton bunker yakıtı için küresel 2 dolarlık ücretle oluşturulması planlanan 5 milyar dolarlık, 10 yıllık bir araştırma ve geliştirme fonu için nihai kararın verileceği kritik bir toplantı yapıyor.

İskoçya, Glasgow'daki 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP26) hemen ardından, toplantının uluslararası denizciliğin karşı karşıya olduğu acil karbon emisyonu azaltımının önündeki engelleri ele alması bekleniyor. ICS, IMO Denizcilik Araştırma Fonu'nun (IMRF) kurulması için yapılan baskıyı, COP26'nın ardından karbondan arındırma taahhütlerinde hükümetler için "ilk turnusol testi" olarak adlandırıyor.

''Hükümetler IMRF'yi desteklemiyorsa, şu soruyu sormak zorundayız: Neden?''

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Başkanı Esben Poulsson, “Hükümetler IMRF'yi desteklemiyorsa, şu soruyu sormak zorundayız: Neden?"

Glasgow'da bazı denizcilik paydaşları, dünya hükümetlerini yeşil teknolojilerin geliştirilmesine yönelik yatırımları desteklemek için yeterince çaba göstermemekle suçlayarak yeterli araştırma ve geliştirmenin yapılmasının, sektörün karbondan arındırma hedefinin önündeki büyük bir engel olduğunu öne sürdüler.

Diğer yandan fonun, okyanus aşırı seyir yapan büyük yük gemilerinde kullanılabilecek sıfır karbonlu yakıtlar için teknoloji hazırlık seviyelerini artırmak için kullanılacağı belirtiliyor. Onaylanırsa, Ar-Ge fonunun 2023 yılına kadar faaliyete geçmesi beklenmekte.

Fon teklifi ilk olarak 2019'da ortaya atıldı ve şu anda Danimarka, Yunanistan, Japonya, Panama, Singapur ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere büyük denizcilik ülkeleri ve toplu olarak temsil eden Liberya, Nijerya ve Palau gibi gelişmekte olan ülkeler tarafından destekleniyor.  Ancak, zorunlu Ar-Ge katkı sisteminin kabul edilmesi için IMRF'nin hâlâ Londra'daki MEPC toplantısına katılan hükümetlerin çoğunluğunun onayına ihtiyacı var.

ICS Genel Sekreteri Guy Platten, "5 milyar dolarlık fon, hükümetlere sözlerinin bir anlamı olduğunu ve sıfır karbonlu bir sektöre geçiş konusunda ciddi olduklarını kanıtlama fırsatı sağlıyor" dedi.

Editör: TE Bilişim