Türkiye'nin yeniden IMO Konsey üyeliğine seçildi

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) seçimlerinde yeniden konsey üyeliğine seçilmesini memnuniyetle karşıladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Londra'da, IMO 29. Genel Kurul toplantısı çerçevesinde yapılan konsey üyeliği seçimlerinde, Türkiye'nin, 154 üye ülkeden 137’sinin oyunu alarak yeniden üyeliğe getirildiği bildirildi. 

Açıklamada, "Ülkemiz, ilk kez aday olduğu 1999 yılından itibaren, iki yılda bir yapılan tüm konsey seçimlerinde üyeliğe tekrar seçilmiştir. Bu seçimlerde de müspet bir netice alınması, BM'nin deniz emniyeti, güvenliği ve deniz çevresinin korunması gibi teknik denizcilik konularındaki güçlü konumumuzu pekiştirmiştir" ifadesi kullanıldı.  

Türkiye'nin, IMO konsey üyeliği çerçevesinde, denizcilik alanında sahip olduğu imkan ve kabiliyetleriyle, bilgi ve tecrübesi sayesinde IMO çalışmalarına ve bağlı olduğu IMO hedeflerinin ilerletilmesine yönelik somut katkılarda ulunmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, IMO tarafından belirlenen Dünya Denizcilik Günü temaları çerçevesinde, her yıl farklı bir ülkenin ev sahipliğinde düzenlenen yan etkinliklere 2016 yılında Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı hatırlatıldı. 

Açıklamada, bunun da Türkiye'nin uluslararası denizcilik alanındaki görünürlüğünün arttırılmasına vesile olacağı aktarıldı.

Konsey, ülkelerin filo büyüklükleri ve ticaret hacimleri gibi ölçütler dikkate alınarak A, B, C gibi kategorilere ayrılıyor. Türkiye, 1999 yılından bu yana "C" kategorisinde IMO genel konseyine seçiliyor. Denizcilikle ilgili konularda üye ülkeler için bağlayıcı kararların alınabildiği IMO bünyesinde, 171 üye ülke, gözlemci statüsü kazanmış 76 hükümet dışı uluslararası kuruluş ve 64 hükümetlerarası uluslararası kuruluş bulunuyor.

IMO'ya 25 Temmuz 1956'da katılan Türkiye, örgütün daimi temsilcisi olarak 2013-2015 döneminde Genel Kurul Başkanlığı görevini yürütmüştü.

Editör: TE Bilişim