STCW SÖZLEŞMESİNİN VE KODUNUN KAPSAMLI REVİZYONUNDA SONA YAKLAŞILIYOR

STCW Sözlesmesinde ve Kodda yapilacak değişikliklerin 21-25 Haziran 2010 tarihinde Filipinler’de yapilacak Diplomatik Konferans’ta karara bağlanacağı bu yüzden 11-15 Ocak 2010 tarihleri arasında Londra’da yapılacak STW  Alt Komitesinin 41. oturumunun son derece tartışmalı ve yoğun geçmesinin beklendiği  IMO kaynaklarınca bildirilmistir. 

Bilindiği üzere MSC Komitesinin 84. oturumunda (STW Alt Komitesinin isteği ile) STCW sözleşmesinde ve kodunda yapilacak değisikliklerin karara bağlanması için 2010 yılında Diplomatik Konferans düzenlenmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda MSC Komitesi 86. oturumunda STW Alt Komitesini (41. oturumunda) Haziranda yapilacak konferans öncesi değişikliklerin son halinin belirlenmesi icin yetkilendirmiştir.

Genel olarak tüm bölümlerde kapsamlı değişikliklerin yapilacağı sözleşme konularında özellikle Yakin kıyısal sefer bölgesinin tanımlanması, şirketlerin sorumlulukları, sertifikaların geçerliliğinin belirli bir süreye bağlanması ve ülkelerin karşılıklı olarak verilen sertifikaları tanımasına ilişkin kurallarda yapilacak degisikliklerin ülkemiz denizcilik sektörünü doğrudan etkileyeceği değerlendiriliyor.

Toplantıya İTU Denizcilik fakültesi dekanı Prof Dr Nil Güler de katılacak olup ‘’On Board Training”  konusunda üye ülkeleri yapılacak olan sunumla bilgilendireceklerdir.  Toplantıya ayrıca müsteşarlık temsilcileri ile birlikte Amiral Makarov (RF), Kore ve Dalian (Çin) deki okulların temsilcilerini buluşturmak üzere ‘’On Board Training’’ projenin mimarlarından Mr.Hisashi Yamamato’nun da (İTÜ Öğretim Görevlisi) Gözlemci olarak katılması planlanmaktadır.

Editör: TE Bilişim