SOLAS'ta değişiklik: Çocuklara can yeleği

SOLAS (Denizde Can Güvenliği) Konvansiyonunda, insan hayatını koruma amaçlı araçlar ile ilgili olan III/7 numaralı Kural’da değişiklik yapılacaktır. Buna göre, bundan sonra tüm yolcu gemilerinde çocuklar için ve beden ölçüsüne bakılmaksızın her yetişkine uyabilecek can yeleklerinin bulundurulması mecburi kılınmıştır.

Söz konusu Kural, 1 Temmuz 2010 yılında yürürlülüğe girecek olup, 24 saatin altında yolculuk yapacak olan gemilerde, yolcu sayısının en az  %2.5’u kadar çocuk can yeleği bulundurulmasını gerektirecektir.

Ayrıca, eğer gemide bulunan yetişkin can yelekleri, 140 Kg. ağırlığın üzerindeki ve göğüs kafesi genişliği 1.750 mm.’nin üzerinde olan kişilere uygun değilse, söz konusu can yeleklerinin anılan kişiler tarafından kullanılabilmesi için gerekli aparatların gemide bulundurulması gerekmektedir.

SOLAS’ta ‘çocuk’ kavramının resmen tanımlanmamış olmasına rağmen, LSA (Can Kurtarma Uygulaması - Life Saving Application) Kodu’na göre ‘çocuk’ tanımı, ağırlığı 15 kg’nin ve boyu 100 cm’in altındaki kişiler için geçerlidir.

Bu yeni Kural’ın tüm seferlerde uygulanabilmesi için bir prosedür geliştirilmesi ve can yeleği imalatçıları ile çocuk can yelekleri hakkında irtibata geçilmesi armatörlere ve gemi operatörlerine tavsiye edilmiştir.

İlave bilgiler www.lr.org adresinden sağlanabilir.

Editör: TE Bilişim