YILDIRIM "1987 YILINDAN BERİ RUM GEMİLERE KISITLAMA VAR"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye deniz taşımacılığı rejiminde Güney Kıbrıs bayraklı gemilere 1987 yılından bu yana uygulanan kısıtlamalar bulunduğunu, dün Mersin Limanı'na yanaşmak isteyen Rum bandıralı gemiye bu kısıtlama çerçevesinde izin verilmediğini bildirdi.

Yıldırım, Mersin Limanı'na yanaşmak isteyen ancak izin verilmeyen Kıbrıs Rum Kesimi'ne ait "Able F" adlı gemiyle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye deniz taşımacılığı rejiminde Güney Kıbrıs bayraklı gemilere 1987 yılından beri uygulanan kısıtlamalar olduğunu belirtti. Bu kısıtlamaların birçok başlık altında yer aldığını ifade eden Yıldırım, Kıbrıs Rum bandıralı bir geminin doğrudan Türk limanlarına gelip yük alması ve yük boşaltmasının yasak olduğunu, bunun yanı sıra herhangi bir geminin Güney Kıbrıs limanına uğradıktan sonra Türk limanlarına gelemediğini kaydetti.

Yıldırım, Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösteren, Güney Kıbrıs bayraklı gemilerin "sahipleri Güney Kıbrıs vatandaşı olmasa dahi" Türk limanlarına gelemediğini kaydetti. Yıldırım, "Bu bağlamda Mersin Limanı'na yanaşmak isteyen gemi de Kıbrıs Rum bayraklı bir gemidir. Dolayısıyla bu kısıtlama çerçevesinde yanaşmasına Dışişleri Bakanlığımız tarafından izin verilmemiştir" dedi.

Yıldırım, bu soruna çözüm bulunacaksa bunun adil bir çözüm olması gerektiğini vurgulayarak, "Yani Güney Kıbrıs limanlarıyla Kuzey Kıbrıs limanlarının eşzamanlı olarak, havaalanlarının eşzamanlı olarak uluslararası trafiğe açılması lazım. Bu yapıldığında sorun büyük ölçüde giderilecektir. Bu tip faaliyetler, fiili durum oluşturma faaliyetleri yeni değildir. Eskiden beri bu tip denemeler yapılmaktadır. Ama dünya kamuoyu şunu bilmelidir ki, çözüm isteyen taraf Türk tarafıdır. Bunu geçtiğimiz yıl yapılan referandumda da ortaya koymuştur" dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim