Mitropoulos'a Casusluk Suçlaması

Son günlerin popüler haber sitesi Wikileaks, bu kez de IMO Genel Sekreteri Mitropoulos hakkında müthiş bir iddiayı gündeme getirdi. 

Birbiri ardına yayınladığı gizli bilgi ve belgelerle uluslar arası alanda diplomatik krize neden olan internet haber sitesi Wikileaks, bu kez de IMO genel Sekreteri Mitropoulos hakkında müthiş bir iddiayı gündeme getirdi.

Wikileaks’te yayınlanan belgeye göre, IMO Genel Sekreteri Efthimios Mitropoulos 10 Haziran 2005 Yılında Kuzey Kore ile güney Kore’ye yaptığı ziyaretin ayrıntılarını Güney Kore ve ABD Elçiliğine sızdırdı. 

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Efthimios Mitropoulos, Kore Yarımadası’na yaptığı gezi de şahit olduklarını ile ABD ve Kuzey Kore arasındaki 6’lı görüşmelerin detaylarını duyduğunu, Kuzey Kore Büyükelçisi ile Londra’da görüştüğünü ve bu toplantıda gizli notlarını verdiğini söyledi.

Mitropoulos, Güney Kore’de geçirdiği az bir süre içerisinde sadece Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü, bu görüşmeler sonucunda Kuzey Japon Limanlarına uğrayan Kuzey Kore gemileri ile ilgili Güney Kore’nin endişesini gözlemlediğini söyledi.

Mitropoulos Londra’dan ayrılmadan önce Kuzey Kore Büyük elçisi Pyongyang’a IMO’nun teklifini ilettiğini kaydetti. Pyongyang, IMO’nun teklifini takdir ettiğini, ancak Sunshine politikalarının gereği olarak IMO’nun önerdiği alanlarda işbirliğini sürdürme teklifine ‘Bunun için doğru zaman değil’ yanıtını verdiğini kaydetti.  Mitropoulos, IMO’nun şu konularda iki ülke arasında işbirliği yapmasını önerdi.

 IMO’nun Kuzey Kore ile Güney Kore arasında olmasını istediği 4 işbirliği konusu ise şöyle:

  1. Arama ve kurtarma faaliyetlerinde işbirliği
  2. Büyük doğa felaketleri ve çevre kirliliği konusunda ortak mücadele ve işbirliği
  3. Karşılıklı olarak deniz personelinin eğitimi de dahil olmak üzere teknik işbirliği
  4. Deniz trafiği üzerine işbirliği

Wikileaks’te yayınlanan belgeye göre, Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Rok’ta Kuze Kore ile işbirliğini artırmak için iyi niyet teklifi sunan IMO Genel Sekreteri Mitropoulos’a teşekkür etti. Daha sonra Güney Kore’nin tekrar altılı görüşmelerin başlamasına yönelik iyi niyetini Kuzey Kore’ye iletmesin istedi. Kuzey Kore’nin nükleer çalışmalarının sonlandırılması ve Kuzey Kore’nin Uluslar arası Enerji İdaresi’nin (IEA) gıda, enerji ve güvenliğin garanti edilmesi ile Güney Kore’nin denizcilik anlaşmasını etkinleştireceğini söyleyen Rok, bu şartların uygulanabilir olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Fonlar bu programların etkisiyle hazır olacaktır.” Dışişleri Bakan Yardımcısı ayrıca kendilerini ABD’nin baskısı altında hissettiklerini de Mitropoulos’a anlattı.

Wikileaks'ın yayınladığı belgede, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki sorunların barışçı bir şekilde çözülmesi konusunda 2005 yılında arabulucu olarak Kuzey Kore'ye resmi ziyaretlerde bulunan IMO Genel Sekreteri Efthimios Mitropoulos'un ikili görüşmeleri, Güney Kore ve ABD Büyükelçiliklerine aktardığı kaydedildi.

 

Editör: TE Bilişim