IMO’da Genel Sekreterlik Yarışı Başlıyor

Japonya, IMO’nun Deniz Emniyeti Bölüm Başkanı Koji Sekimizu’yu Genel Sekreterlik için aday göstereceğini açıkladı.

Japonya, halen IMO Deniz Emniyeti Bölüm Başkanlığı görevini yürütmekte olan  Koji Sekimizu’yu 2011 yılında Yunanlı Efthimios Mitropoulos’tan boşalacak olan koltuğa aday göstereceğini dün doğruladı.
2004 yılında Genel Sekreter seçilmeden önce Efthimios Mitropoulos da aynı görevi yürütmekteydi.

Koji Sekimizu, Japonya’nın Birleşmiş Milletler organında yöneticilik görevine aday göstereceği ilk Japon vatandaşı olma özelliğini de taşıyor.

IMO Genel Sekreterliği için başka adayların da gösterilmesi bekleniyor. Önümüzdeki haftalarda diğer bazı ülkelerden de IMO Genel Sekreterliği makamına aday gösterilmesi bekleniyor.

Ancak, IMO çevrelerinden edinilen bilgilere göre, kim aday gösterilirse gösterilsin, Koji Sekimizu Genel sekreterlik için en güçlü aday konumunda.

Henüz resmen açıklanmamış olmakla birlikte, Filipinler’den Neil Ferrer ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminden (Gemi Dizayn ve Donatım Komitesi oturum başkanlığını yürüten) Andreas Chrysostomou da muhtemelen aday gösterilecek.

Ayrıca Kore’den Lee-Sik Chai ve Nijerya’dan Monica Mbanefo da aday gösterilebilecek isimlerden. Monica Mbafeno, Ocak 2004’te Mitropoulos’a karşı da aday olarak gösterilmişti.

IMO kurallarına göre, Genel Sekreter en fazla 2 dönem görev yapabiliyor.

IMO Genel Sekreterliği için resmi adaylık dönemi Kasım ayında yapılacak olan IMO Konsey Toplantısında başlayacak, muhtemelen gelecek yıl Mart ayına kadar devam edecek.

Türkiye de IMO Konseyi’ni oluşturan 40 ülkeden birisi.

2011 yılı Haziran ayında yapılacak olan Konsey toplantısında aday gösterilen kişiler birer konuşma yapacaklar. Daha sonra Konsey toplantısı sadece üye ülke temsilcileriyle kapalı toplantı şeklinde devam edecek. Burada yapılacak gizli oylama ile IMO’nun yeni genel sekreteri belli olacak.

Koji Sekimizu, 2004 yılından bu yana IMO Deniz Emniyeti Bölüm Başkanlığı görevini yürütüyor ve IMO içerisinde saygı duyulan bir isim. Ancak eğer adaylıkları kesinleşirse Japonya’nın rakibi olacak olan , Filipinler’den Neil Ferrer ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminden  Andreas Chrysostomou Sekimizu’yu zorlayabilecek nitelikte adaylar.

Filipinler’den Neil Ferrer, IMO’nın en önemli komitesi olan Deniz Güvenliği Komitesi’nin (MSC) oturum başkanlığını başarıyla yürütüyor.

Ocak 2004’te yapılan seçimlerde görev süresi dolan Kanadalı William Oneil’in yerine Yunanistan’ın aday gösterdiği Efthimios Mitropoulos, konsey’in 40 üyesinden 32’sinin oyunu alarak IMO tarihinden önemli bir başarıya imza atmıştı.

Filipinler'in aday göstermesinin beklendiği Neil Ferrer, MSC 85 toplantıları esnasında IMPA Başkan Yardımcısı Kapt. Cahit İstikbal ile birlikte.

(Soldan Sağa) IMPA Başkan Yardımcısı Kapt. Cahit İstikbal, Deniz Emniyeti Komitesi Başkanı Neil Frank R. Ferrer, Denizcilik Müsteşarlığı Antalya Bölge Müdür Yardımcısı Kap. Cahit Yalçın, Deniz Emniyeti Bölüm başkanı Koji Sekimizu, Denizcilik Müsteşarlığı Seyir Güvenliği Daire Başkanı Ömer Özcan, IMO Yükler Bölümü'nden Tayfun Sivas MSC 85 toplantıları esnasında

 

Editör: TE Bilişim